Data publicării:

Mark Rutte anunță schimbări ”esențiale” la NATO. Noi standarde comune de muniție

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Vor avea loc schimbări la NATO.

CITEȘTE ȘI: Care sunt șansele ca Ucraina să adere la NATO înainte de încheierea mandatului lui Biden. Drumul către aderare este ireversibil

NATO va face un nou efort pentru standarde comune de muniție, a declarat miercuri secretarul general Mark Rutte, cu scopul de a reduce costurile și de a îmbunătăți ușurința utilizării pe câmpul de luptă, în timp ce alianța învață din războiul Rusiei cu Ucraina.

„Acest lucru nu este ușor, dar este esențial”, a declarat Rutte reporterilor la Bruxelles, înaintea unei reuniuni de două zile a miniștrilor apărării din cadrul NATO, care va avea loc joi și vineri.

El a adăugat că producția de apărare trebuie să crească în continuare pentru a permite descurajarea și apărarea NATO.

„Standardizarea va ajuta aici, de asemenea, desigur, într-o situație în care țările NATO trebuie să meargă într-adevăr la război... că știi că ești total interoperabil și că standardele sunt acolo”, a spus el.

Vorbind sub protecția anonimatului, un oficial al NATO de rang înalt a declarat că muniția decisivă pentru luptă va fi prioritară în momentul demarării noii inițiative, urmând să fie urmată de alte echipamente.

Oficiali militari de rang înalt au deplâns regresul NATO în ceea ce privește standardizarea în ultimele decenii și au atribuit acest lucru unei piețe a apărării care s-a redus drastic de la sfârșitul Războiului Rece, când țările NATO cheltuiau 3%-6% din PIB pentru armată.

Țările occidentale s-au străduit să crească producția de muniție decisivă pentru luptă, cum ar fi proiectilele de artilerie deoarece Ucraina, care uneori trage mii de cartușe pe zi, a consumat stocurile mult mai repede decât le pot produce aliații.

Punerea în aplicare a standardelor

Deși există un standard al NATO pentru muniția de artilerie, punerea sa în aplicare este voluntară, iar lipsa de aderență a fragmentat piața și a împiedicat fluxul de aprovizionare deoarece 14 țări NATO și-au rezervat dreptul de a se abate de la acesta.

Potrivit experților în artilerie, diferite cartușe de 155 mm pot fi utilizate în continuare în toate obuzierele, dar operatorii trebuie să introducă specificațiile cartușelor atunci când le încarcă în armă, în caz contrar riscând să rateze țintele cu până la 50 sau 60 de metri.

Tabelele de tragere - documente menite să furnizeze specificațiile tehnice - au fost neglijate pe o perioadă îndelungată. NATO spune că este acum aproape de a rezolva această problemă.

„Aceste tabele de tragere au fost lăsate în paragină pentru o perioadă destul de lungă. Suntem aproape de a le finaliza pentru prima dată de la Războiul Rece încoace”, a declarat oficialul, calificând acest lucru drept un pas important către o mai mare interoperabilitate între aliați.

Dincolo de inițiativa lui Rutte, aproximativ 10 aliați, inclusiv Marea Britanie, Germania și Statele Unite, vor semna joi o scrisoare de intenție privind avansarea standardizării munițiilor de artilerie în special, a declarat oficialul NATO, conform Reuters.

VEZI ȘI: Mark Rutte: Trump înțelege importanța războiului din Ucraina pentru securitatea SUA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel