Data publicării:

Mark Rutte a sugerat că și Olanda ar putea trimite Ucrainei o baterie Patriot

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Premierul olandez Mark Rutte a sugerat la Washington că Țările de Jos se vor ralia demersului de a trimite baterii Patriot în Ucraina.

Țările de Jos „au intenția” de a trimite rachete de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, a declarat marți prim-ministrul Mark Rutte, dar nu a oferit mai multe detalii, conform Politico.

„Avem intenția de a ne alătura proiectului cu Germania în ceea ce privește sistemul de apărare aeriană Patriot”, a spus Rutte la Casa Albă, unde se afla în vizită și s-a întâlnit cu președintele Joe Biden.

„Cred că este important să ne alăturăm. Am discutat și despre asta, [marți] dimineață, cu Olaf Scholz din Germania”, a adăugat premierul olandez.

Totuși, nu este clar dacă Rutte sa angajat oficial să trimită un sistem de apărare aeriană în Ucraina.

Potrivit cotidianului olandez De Telegraaf, premierul olandez a mai spus că țara sa vrea „să facă mai mult decât doar antrenament”, dar a adăugat că nu poate oferi detalii, deoarece discuțiile sunt încă în desfășurare.

CITEȘTE ȘI     -    Zelenski, într-un discurs la Davos, cere 'viteză' în deciziile de a ajuta Ucraina

Zelenski i-a fost recunoscător lui Rutte

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris ulterior pe Twitter că îi este „recunoscător” lui Rutte pentru „intenția de a furniza Ucrainei sistemul de apărare aeriană Patriot”, deși acest lucru nu a fost confirmat ferm de Rutte.

„Îmbunătățește foarte mult apărarea antiaeriană a Ucrainei, ne protejează orașele și oamenii de teroarea împotriva rachetelor din Rusia”, a adăugat Zelenski.

La sfârșitul lunii decembrie, Statele Unite au decis să furnizeze forțelor ucrainene o baterie Patriot, un sistem de apărare aeriană sofisticat, cu rază lungă de acțiune, capabil să doboare avioane și rachete.

Germania a urmat exemplul la începutul lunii ianuarie, promițând Kievului încă o baterie Patriot.

CITEȘTE ȘI     -    Davos 2023: Stoltenberg vrea o creştere semnificativă a numărului de arme pentru Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel