Mark Gitenstein, patronul României
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la București a făcut, joi, niște declarații pe care le consider incorect traduse. Dl ambasador ar fi afirmat nici mai mult nici mai puțin că prelungirea mandatului lui Daniel Morar în fruntea DNA ar fi un lucru foarte bun și că ar fi cu atât mai bune cu cât Morar va fi mai mult în funcție.
"Prelungirea mandatului ar fi un lucru foarte bun. Nu știu dacă se poate, dacă nu trebuie amendată legea". Consider că ambasadorul Gitenstein ar fi spus altceva decât a scris Mediafax, fiindcă altminteri declarația sa ar fi cu totul neobișnuită pentru un diplomat.
Dacă ambasadorul SUA la București și-ar permite asemenea afirmații, în numele parteneriatului strategic dintre București și Washington, atunci prin reciprocitate, și ambasadorul României în SUA ar trebui să facă afirmații de genul "opriți alegerile preliminare din SUA, să rămână președinte Barack Obama, fiindcă e laureat al premiului Nobel pentru pace”
Să nu fiu înțeles greșit: personal, nu reproșez domnului Gitenstein afirmația făcută. Îi reproșez însă că în calitatea sa de patron al României nu se implică deschis și cu hotărâre în întreaga conducere a țării. Dacă SUA hotărăsc să facă din România încă un stat american vom ieși cu toții la referendum pentru un vot favorabil. Atunci însă vom dori salariul minim din America, nivelul minim de trai din America, Justiția din America și desigur, dând cu tifla la euro, vom dori dolarii americani. Dacă dl. Gitenstein se așează în locul dlui. Boc, eventual în calitate de guvernator de stat, iar dna Clinton în locul dlui Baconschi, România nu va avea decât de câștigat.
America se năpustește să semneze cecuri în alb pentru actuala Putere de la București. Dl Gitenstein nu a luat în calcul numeroasele semnalări ale presei și Opoziției în legătură cu implicarea DNA ca instrument politic, nu a condamnat gravele încălcări ale democrației și drepturilor omului care reies din proiectul Legii electorale pentru alegerile de anul viitor. Tipul acesta de încurajări venite din partea SUA valorează mult mai puțin decât s-ar putea crede. Chiar înainte de probușirea lui Mubarak în Egipt, Washingtonul comunica oficial " Mubarak nu trebuie să plece, Mubarak nu este un dictator”. Iar când a venit valul, America s-a pus fără să clipească în fruntea lui.
Sunt convins că dl Gitenstein reprezintă cu mare cinste interesele SUA în România și în același timp dorește binele țării noastre. Declarațiile de mai sus pot face însă mult rău României. Atât Opoziția cât și societatea civilă au salutat venirea americanilor, amplasarea scutului antirachetă sau vasele militare americane de la Marea Neagră. A asculta și alte puncte de vedere decât ale Puterii nu este o opțiune, ci de-a dreptul o îndatorire a oricărui ambasador american oriunde în lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News