Data publicării:

Marius Tudor, consilier în PE: Este interzisă debranșarea locuințelor cetățenilor care nu-și pot permite plata facturilor. Rezoluție în Parlamentul European

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Marius Tudor
Sursă foto: Facebook Marius Tudor

Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, a prezentat deciziile unei rezoluții adoptate în PE.

Consilierul Marius Tudor a prezentat deciziile unei rezoluții adoptate în Parlamentul European:

„Într-o rezoluție adoptată miercuri, 5 octombrie, Parlamentul European alertează statele membre că este interzisă debranșarea locuințelor cetățenilor care nu își pot permite plata facturilor, iar accesul la energie nu trebuie să fie îngrădit. 

Conform acestei rezoluții, consumatorii ar trebui să fie mai bine protejați de suspendarea sau retragerea contractelor lor cu tarif fix de către furnizori, precum și de plăți anticipate exorbitante pentru gaz și electricitate.

Se solicită o taxă pe profiturile excepționale și un plafon de preț adecvat pentru importurile de gaze prin conducte.

Companiile care au beneficiat de profituri extraordinare trebuie să contribuie la atenuarea consecințelor negative ale crizei, spun europarlamentarii. 

În ceea ce privește contribuțiile de solidaritate propuse pentru profiturile companiilor de petrol, gaze, cărbune și rafinării, deputații avertizează că unele dintre cele mai mari companii energetice ar putea omite să plătească contribuția și solicită ca această contribuție să fie concepută pentru a preveni evaziunea fiscală. 

De asemenea, Parlamentul cere Comisiei Europene să propună o marjă de profit adecvată și să ia măsuri suplimentare pentru introducerea unei taxe pe profiturile excepționale pentru companiile energetice care au beneficiat în mod excesiv de pe urma crizei energetice.

De pe urma taxării acestor profituri extraordinare ar trebui să beneficieze, în principal, consumatorii, mai ales cei vulnerabili.

Deputații europeni solicită, de asemenea, Comisiei să analizeze îndeaproape activitățile actorilor financiari care au contribuit la volatilitatea prețului carbonului și să acționeze pentru a elimina influența capitalului speculativ“, a transmis consilierul Marius Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel