Data publicării:
Marius Tudor, consilier în PE: Articolul de care România face UZ în mod ERONAT pentru a impune obligativitatea prezentării certificatului COVID
Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, susține că România face uz în mod eronat de un articol din Regulamentul Uniunii Europene pentru a impune obligativitatea prezentării certificatului COVID.
Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European, scria pe pagina sa de Facebook în urmă cu câteva zile că la nivelul Uniunii Europene certificatul verde nu a fost dezvoltat pentru condiționarea accesului celor nevaccinați. ( Vezi AICI știrea) Contactat de DC NEWS pentru a explica acest aspect, Marius Tudor a arătat articolul din Regulamentul Uniunii Europene de care "România face uz în mod eronat pentru a impune obligativitatea prezentării certificatului COVID", încălcând astfel acest Regulament.
"Regulamentul Uniunii Europene NU reglementează utilizarea internă a certificatului verde, însă articolul de care România face uz în mod eronat, cu intenție sau fără, probabil, pentru a impune obligativitatea prezentării unui certificat verde la intrarea în anumite facilități, încălcând regulamentul UE, este art. 49 care spune că “În cazul în care un stat membru a adoptat sau adoptă, în temeiul dreptului intern, un sistem de certificate privind COVID-19 în scopuri interne, acesta ar trebui să garanteze pe perioada aplicării prezentului regulament că certificatele care alcătuiesc certificatul digital al UE privind COVID pot de asemenea să fie utilizate și sunt acceptate în scopuri interne, pentru a se evita situația în care persoanele care călătoresc în alt stat membru și utilizează un certificat digital al UE privind COVID sunt obligate să obțină și un certificat național privind COVID-19”.
Scopul utilizării interne este acela de a garanta că persoanele care se deplasează într-un alt stat membru nu trebuie să obțină, în plus, și un certificat național și că prin această platformă digitală, de exemplu, un cetățean belgian își poate folosi certificatul național și pe teritoriul României.", a precizat pentru DC NEWS, Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European.
"Eliberarea certificatelor nu ar trebui să conducă la acte de discriminare"
Marius Tudor a menționat și art. 20 al Regulamentului UE, care spune că eliberarea certificatelor în temeiul prezentului regulament nu ar trebui să conducă la acte de discriminare bazate pe deținerea unei anumite categorii de certificare. România ar încălca și acest articol prin faptul că la intrarea în centre comerciale nu se acceptă dovada testării.
"Prin Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 68/2021 se decide că certificatele digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 pot fi utilizate pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau vindecării titularilor, însă, fără a se menționa că această atestarea se face pentru cetățenii străini care se deplasează pe teritoriul României și care nu trebuie să obțină în plus și un certificat național, așa cum spune art. 49 al Regulamentul UE. Astfel, din păcate, voința legiuitorului de la nivel european nu se distinge.
În consecință, Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021, art.4, alineatul (3) spune că persoanele fizice sunt obligate să facă dovada situațiilor prevăzute la alin. (1) și (2) prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2021.
În afara faptului că nu se respectă scopul pentru care a fost dezvoltat certificatul verde, un alt motiv pentru care se poate contesta prezentarea certificatului verde la intrarea în, de exemplu, centre și parcuri comerciale sau în structurile de primiri turistice este nerespectarea art. 20 al Regulamentului UE, care spune că eliberarea certificatelor în temeiul prezentului regulament nu ar trebui să conducă la acte de discriminare bazate pe deținerea unei anumite categorii de certificare, iar în cazurile menționate mai sus, nu se acceptă dovada testării, care este singura opțiune pentru persoanele care nu se pot vaccina, de exemplu, din cauza condiției medicale.", a mai spus Marius Tudor.
Libertățile cetățenilor pot fi limitate, dar doar prin lege
Totodată, Marius Tudor confirmă și cele spune ieri de către Csaba Asztalosz, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării ( Vezi AICI știrea), și anume că statul poate restrânge exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți pentru apărarea sănătății publice, dar că introducerea certificatului verde prin hotărâre de guvern este nelegală. Acest lucru trebuie făcut prin adoptarea unei legi.
"În altă ordine de idei, este foarte adevărat și corect că statul, prin art.53, alin (1) din constituție poate restrânge exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți pentru apărarea sănătății publice. Sunt absolut de acord cu orice măsură care este în interesul cetățenilor, mai ales în perioade de criză și mai ales dacă nu există alte soluții. Dar tot Constituția spune că restrângerea exercițiului unor drepturi se face numai prin lege.", a precizat consilierul din PE.
Marius Tudor, soluții
Marius Tudor a prezentat și câteva soluții pentru rezolvarea crizei sanitare provocate de COVID-19.
"Între timp, eu propun următoarele soluții:
- Continuarea campaniei de vaccinare pentru românii care aleg să se vaccineze și deschiderea mai multor centre de vaccinare, inclusiv în comunitățile greu accesibile.
- Aprovizionarea spitalelor cu dexametazona, care este un corticosteroid care poate ajuta la reducerea timpului de folosire a unui ventilator și la salvarea vieților pacienților în stare gravă sau critică.
- Asigurarea uni stoc considerabil de Remdesivir prin Acordul de Achiziție Comun de la nivel european. România își poate plasa comandă directă la compania Gilead în funcție de nevoie; asigurarea de anticorpi monoclonali pentru tratarea pacienților infectați, care nu au nevoie de oxigen, dar care sunt supuși riscului unei forme agresive a bolii.
- Începerea unei campanii de testare la scară largă pentru cetățenii care nu se vaccinează pentru că, de exemplu, nu le permite condiția medicală sau deoarece acestea nu fac parte din grupul-țintă pentru care vaccinul împotriva COVID-19 este administrat sau autorizat în prezent, sau deoarece nu au avut încă posibilitatea să fie vaccinate sau au ales să nu se vaccineze. Testele pot fi achiziționate de România prin Instrumentul pentru Suport de Urgență pus la dispoziție de Comisia Europeană și vor fi gratuite pentru cetățeni.
- Izolarea persoanelor depistate pozitiv și carantinarea contacților. Monitorizare zilnică a stării lor de sănătate, cu sprijinul medicilor de familie și a asistenților medicali comunitari.
- Facilitarea accesului în instituții publice, centre comerciale, structuri de primire turistice, etc, prin prezentarea unei adeverință care să confirme un rezultat negativ al unui test rapid antigen negativ, indiferent de calitatea persoanei, vaccinată sau nevaccinată, dar a unui test care să facă parte din lista de teste aprobate de Comisia Europeană. Testarea trebuie să fie gratuită și să se efectueze într-un centru de testare. Este adevărat că e nevoie de organizare masivă, mai ales pentru ultima propunere, însă nimic nu este imposibil.", a mai spus Marius Tudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News