Marius Piso: Partea periculoasă din rachetă a ajuns în Oceanul Pacific. Putem sta liniștiți
Componente ale unei rachete rusești au reintrat în atmosfera Pământului, potrivit celei mai recente estimări a Comandamentului Spațial al SUA, citat de CNN. Marius Piso, directorul executiv al Agenției Spațiale Române, a spus că nu trebuie să existe motive de îngrijorare.
Majoritatea resturilor spațiale ard la reintrarea în atmosfera terestră și prezintă un risc extrem de minim pentru oameni, dar este posibil ca piese mai mari să provoace daune dacă ar cădea în regiuni locuite.
„Încep cu sfârșitul: țeasta de rachetă care era mai periculoasă a căzut, noaptea trecută, în Oceanul Pacific, zonă nelocuită. Din punctul acesta de vedere, este în regulă. Mai sunt două componente care sunt modeste și vor arde în atmosferă, probabil în următoarele câteva zile”, a spus Marius Piso, directorul executiv al Agenției Spațiale Române, joi seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
„Astfel de incidente se întâmplă de cinci, zece, 15 ori în decursul unui an și, în general, nu se produc pagube. Racheta aceasta era puțin mai periculoasă și, dacă ar fi căzut într-o zonă locuită, ar fi putut să producă pagube ceva mai mari”, a spus Marius Piso.
Întrebat de către Sabina Iosub de ce s-ar spus că a fost „o rachetă pierdută”, Marius Piso a oferit următorul răspuns: „Nu, nu pierdută. A fost o lansare care nu a reușit complet. A fost un test făcut, a fost testat un motor nou.”
„În acest moment, spuneți că nu mai trebuie să existe niciun fel de îngrijorare, fragmentele sunt prea mici să mai poate crea probleme”, a intervenit Sabina Iosub. „Bineînțeles. Din acest punct de vedere, putem sta liniștiți. Și pot să vă spun oficial că centrul nostru de urmărire a situației spațiale supraveghează acest sistem. Este destul de puțină lume informată de faptul că noi, împreună cu alte șase țări din Europa, formăm o rețea care urmărește astfel de obiecte spațiale. Sistemul este operațional”, a subliniat Marius Piso.
Șeful European Space Agency's Space Debris Office, Holger Krag, a declarat că piesa de rachetă rusească s-a deplasat cu 7,5 kilometri pe secundă.
Deși era foarte puțin probabil ca racheta să provoace daune sau să rănească pe cineva, „riscul nu poate fi ignorat", declarase Krag.
Racheta chineză Long March a fost unul dintre cele mai mari obiecte din ultima perioadă care a lovit Pământul după ce a căzut de pe orbită, după un incident din 2018 în care o bucată dintr-un laborator spațial chinez s-a desprins deasupra Oceanului Pacific și după căderea din 2020 a unei alte rachete Long March 5B.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News