Marius Budăi anunţă schimbări pe piața muncii după ridicarea stării de alertă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Minsitrul Muncii Marius Budai
Minsitrul Muncii Marius Budai
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că, după ridicarea stării de alertă, nu se va mai acorda şomaj tehnic, nu mai sunt obligatorii decalarea programului de muncă şi nici telemunca şi nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituţiile de stat. 

Ministrul Muncii, Marius Budai, a precizat marti ca o dată cu ridicarea stării de alertă, începând de miercuri, se vor face anumite schimbări pe piața muncii.

"Ridicarea stării de alertă aduce schimbări și în domeniul gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale! Astfel, nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” /muncă flexibilă (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă”, a anunțat ministrul Muncii.

Marius Budăi a mai declarat  că și valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește automat tot cu 90 de zile, iar părinții care au în îngrijire copii sau adulți cu handicap înscriși în sistemul de învățământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului școlar 2021-2022, conform Mediafax.

Tot începând de miercuri nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de muncă și nici telemunca, dar acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului.

De asemenea, acesta a anunțat că după ridicarea stării de alertă nu se mai pot ocupa posturi fără concurs în instituțiile de stat.

Starea de alertă expiră în România pe 8 martie, la miezul nopții.

Raport al ONU: Piața muncii nu se va redresa până în 2023

Pierderea locurilor de muncă din cauza pandemiei a distrus "cinci ani de progres", subliniază un nou raport al ONU. Din păcate, specialiștii nu se așteaptă ca situația să se remedieze prea curând, conform sursei citate, DW.com

Conform unui raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), o instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite cu competență generală în materie de muncă și securitate socială,  piața globală a muncii nu va reveni la nivelul existent înaintea pandemiei până în 2023.

Piața muncii a fost grav afectată de pandemie iar procesul de recuperare va fi unul lent. „Până cel puțin în 2023, creșterea ocupării forței de muncă va fi insuficientă pentru a compensa pierderile suferite“, se specifică în raport.

”Pandemia a anulat cinci ani de progres în combaterea sărăciei globale“

Conform raportului OIM, din 2019 încoace, încă 108 milioane de oameni au ajuns să trăiască în lipsuri sau chiar experimentează sărăcia extremă. ”Pandemia a anulat cinci ani de progres în combaterea sărăciei globale”, subliniază autorii raportului.

Agenția ONU pentru muncă și securitate socială apreciază că, la nivel global, ar fi putut fi create 30 de milioane de noi locuri de muncă dacă n-ar fi fost pandemia. În schimb, multe firme mici și mijlocii au dat faliment sau se confruntă cu dificultăți care le amenință existența pe piață.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel