Urmărește emisiunea live
Marius Brînzea (Reciclad’OR): Managementul deșeurilor de ambalaje va fi puternic zguduit în următorii trei ani
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Marius Brînzea, Director Strategie Reciclad’OR, a explicat care sunt efectele schimbărilor climatice.

„Cred că am ajuns cu toţii la o concluzie: criza şi schimbările permanente vor deveni constante în existenţa noastră în următorii ani buni de acum înainte.

Vorbim astăzi despre schimbările climatice, iar impactul acestora îmbracă diverse forme. S-a vorbit aici despre fenomenele meteorologice extreme care duc, evident, la sărăcie, s-a vorbit de lipsa apei, care duce la secetă şi la imposibilitatea de a trăi în anumite zone, s-a vorbit de creşterea nivelului apelor şi relocarea oraşelor, de creşterea temperaturilor care duce la boli.

Eu aş vrea, prin scurta mea alocuţiune, să prezint alte două forme de impact privind schimbările climatice: prima – creşterea preţurilor la bunuri şi materiile prime şi intensificarea războaielor pentru acces la resurse limitate“, a spus Marius Brînzea.

Sustenabilitatea resurselor de ambalare

„Activitatea pe care o desfăşoară Reciclad’OR constă în transformarea deşeului de ambalaj într-o resursă şi asigurarea sustenabilității resurselor de ambalare. Şi ne punem următoarea întrebare, în contextul celor menţionate anterior: cum vom reuşi să facem acest proces predictibil în continuare, cum putem să eliminăm barierele şi fricţiunile existente pe lanţul de aprovizionare şi cum putem să facem o agendă comună ca să transformăm deşeul de ambalaj sau soluţiile de ambalare în unele sustenabile şi să eliminăm toate aceste bariere.

De ce prezint acest aspect al deşeurilor astăzi? Pentru că s-a creat o falsă percepţie la nivelul populaţiei că, odată cu acest sistem garanţie-returnare, care este o mare realizare din punctul de vedere al managementului deşeurilor de ambalaje, că aceasta va fi un fel de Mesia şi va rezolva toate problemele deşeurilor. Dar noi avem în continuare 71% din ambalajele puse pe piaţă de care transformarea în resurse va depinde de modul în care funcţionează sistemele de colectare separată din gospodăriile populaţiei.

În următorii trei ani, vom asista la o creștere a obligațiilor de reciclare constantă, pentru toate tipurile de materiale de ambalare. Spre exemplu, la plastic, anul viitor va trebui să colectăm și să reciclăm cu 54% mai multe cantități de deșeuri de ambalaje plastic decât anul acesta. Ritmul crește astfel încât în anul 2025 va trebui să colectăm și să reciclăm cu 97% mai multe cantități de deșeuri de plastic generate la nivel național.

Indubitabil, managementul ambalajelor și deșeuri de ambalaje va fi puternic zguduit în următorii trei ani. Va trebui să trecem de la o abordare generală la o abordare specifică, practică, bazată pe foarte multe date, pe foarte multă economie, să vedem dacă putem trece de acest hop“, a declarat Marius Brînzea la conferinţa „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?“, organizată de DC Media Group.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel