Data actualizării:
Data publicării:

Marinika Tepic, lidera opoziției din Serbia, continuă greva foamei pentru a protesta împotriva fraudei electorale din Belgrad, deşi medicii îi spun să renunţe

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Lidera opoziției din Serbia, o fostă jurnalistă cu origini românești, Marinika Tepic, continuă greva foamei împreună cu cinci colegi în urma rezultatelor de la alegeri.

O personalitate importantă din principalul partid de opoziție din Serbia a promis marți că va continua cu greva foamei pentru a protesta împotriva fraudei electorale, în ciuda sfatul medicului, după o deteriorare a sănătății ei după nouă zile fără alimente.

Alianța de opoziție Serbia împotriva Violenței, care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile generale la începutul acestei luni, a acuzat partidul populist de guvernământ SNS (Partidul Progresist Sârb) de fraudă la vot pe scară largă, pe care autoritățile o neagă.

Marinika Tepic, care a intrat în greva foamei împreună cu cinci colegi în urma votului, a fost plasată luni pe picurare intravenoasă de două ori pe zi, după o deteriorare a sănătății sale. Într-un interviu, ea a declarat pentru Reuters că așteaptă o echipă de medici mai târziu, marți și că plănuiește să respingă alte sfaturi medicale ce sunt menite să pună capăt protestului ei.

„Probabil îmi vor cere să opresc greva foamei și eu le voi cere să ajute această luptă să continue”, a spus Tepic. „Aceasta este lupta pentru libertatea noastră”.

Greviştii foamei locuiesc în biroul comisiei electorale de stat, într-o clădire din centrul Belgradului, care găzduia cândva parlamentul.

Vorbind despre proprii ei copii, Tepic a izbucnit în lacrimi.

„Le spun că nu o să vă fie rușine într-o zi”, a spus ea. „Trebuie să asigurăm o țară mai bună pentru copiii noștri”.

Tepic a acuzat autoritățile că au inclus oameni morți pe listele electorale și că au importat alegători din Bosnia și Kosovo

Tepic a acuzat autoritățile că au inclus oameni morți pe listele electorale și că au importat alegători din Bosnia și Kosovo.

„Căutăm o misiune internațională pentru a efectua o revizuire a întregului proces electoral”, a spus ea. „Ne dorim ca alegerile să fie anulate, iar în 5-6 luni, dar în condiții mai bune, să se țină din nou”.

SNS a câștigat 46,72% din voturi la alegerile parlamentare anticipate, potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale de stat. Serbia împotriva violenței s-a clasat pe locul al doilea cu 23,56% din voturi, iar Partidul Socialist din Serbia pe locul al treilea cu 6,56%.

Conform unei monitorizări internaționale făcute lunea trecută, reiese că partidul de guvernământ a avut un avantaj nedrept din cauza media, influenței necorespunzătoare a președintelui Aleksandar Vucic și neregulilor la vot, cum ar fi cumpărarea de voturi.

Serbia împotriva Violenței a organizat zilnic proteste față de rezultatele alegerilor în fața comisiei electorale. Duminică seara protestul a devenit violent și 38 de persoane au fost reținute de poliție.

„Plângerile privind neregulile electorale trebuie investigate și abordate în mod corespunzător”, a declarat marți Comisia Europeană într-un comunicat.

„Deși dreptul la demonstrație pașnică trebuie respectat, violența nu este soluția și este inacceptabilă; acțiunea poliției trebuie să fie proporțională și să respecte drepturile fundamentale în cadrul statului de drept. UE îndeamnă la calm și la dialog”, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel