Marina Ovsiannikova, jurnalista care l-a sfidat pe Putin, eliberată din arest. Ce pedeapsă a primit pentru că a spus NU războiului din Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Marina Ovsiannikova, jurnalista care l-a sfidat pe Putin, a fost eliberată din arest. Află în articol ce pedeapsă a primit pentru că a spus nu războiului din Ucraina

Jurnalista care a protestat față de războiul din Ucraina în direct la televiziunea de stat de la Moscova a fost eliberată din arest, transmite Realitatea Plus. Aceasta a scăpat deocamdată doar cu o amendă de 250 de euro. Inițial femeia a fost reținută de polițiști după ce a transmis în direct la Pervîi Canal un mesaj anti-război în timpul unui jurnal de știri.

Pentru a nu lua amploare și mai mult situația din Rusia autoritățile din Rusia au decis să o elibereze. Probabil aceștia s-au speriat de faptul că vor avea parte și de mai multe presiuni din partea opiniei publice, asta pentru că jurnalista a fost susținută masiv în Rusia, dar și în alte țări pentru curajul său.

"Au fost printre cele mai grele zile prin care am trecut. Nu am mai dormit de două zile.", a spus jurnalista atunci când a fost eliberată.

Reamintim că Moscova le interzice oamenilor să folosească cuvântul "război" atunci când vorbesc despre invadarea Ucrainei. Jurnaliștii și oamenii simpli trebuie să spună numească războiul din Ucraina o "operațiune militară specială". În caz contrar se consideră că aceștia transmis informații false despre armata rusă și riscă până la 15 ani de închisoare pentru acest lucru.

Cenzura din Rusia a luat amploare de la invadarea Ucrainei. Oamenii nu mai au acces la Instagram, Facebook sau Whatsapp, iar media este obligată să transmită informații doar din surse oficiale de stat. adică doar ceea ce transmit autoritățile de la Moscova despre conflictul din Ucraina. În plus, cei care au îndrăznit să i se opună regimului lui Putin și să protesteze în stradă împotriva războiului au fost imediat arestați. Până și cei care au organizat un "protest mut", adică doar ținând niște foi albe în mâini și fără a spune ceva, au avut aceeași soartă. Totuși, în pofida presiunilor Kremlinul, mai mulți ruși și-au găsit curajul să spună nu războiului. printre aceștia se numără jurnaliști, oligarhi și chiar politicieni.

Marina Ovsiannikova, mesaj după arestare

”Nu știu ce se va întâmpla cu mine în viitorul apropiat. Avocatul meu mi-a spus că aș putea să primesc pedeapsă între 5 și 10 ani de închisoare conform codului penal”, a scris ea pe Twitter. ”Nu regret ce am făcut. Indiferent de consecințe, voi purta (sentința- n.r.) ca pe o legitimație de onoare”, a scris jurnalista după ce a fost arestată.

Jurnalista a dat buzna luni seara în cel mai urmărit buletin de știri din Rusia cu o pancartă care critica ofensiva militară rusă din Ucraina. ”Nu dați crezare propagandei. Ei vă mint. Rușii împotriva războiului", sunt câteva dintre mesajele de pe pancartă, scrise în limbile rusă și engleză. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel