Marile proiectele ale Sibiului, în 2016: aquaparc-ul, noul teatru, gunoaiele ”împrejmuite”
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
La Sibiu, după plecarea lui Klaus Iohannis din fruntea primăriei, pentru 2016 administrația locală a prevăzut în proiectul de buget peste zece milioane de euro pentru aquaparc-ul despre care se discută din 2008. Tot în acest an, Sibiului  va avea în sfârșit finalizat PUZ-ul pentru Centrul de conferințe și spectacole, care va fi și subiectul unui concurs de soluții.

Chiar dacă în proiectul de buget pe 2016 sunt alocate respectivele sume pentru ștrandul municipal (denumirea funcționărească a proiectului), este destul de puțin probabil că vom vedea lucrări ample în Pădurea Dumbrava (zona depozitului de muniție dinspre Rășinari), unde este gândită amenajarea aquaparc-ului. "Cu siguranță anul acesta vom finaliza reactualizarea studiului de fezabilitate, vom intra cu el în Consiliul Local pentru aprobarea indicatorilor, vom trece la elaborarea proiectului tehnic și vom apoi vom contracta lucrările etapizat. Noi ne gândim ca acest proiect să fie pe trei paliere, dar acum depinde și ce rezultă din actualizarea SF-ului. Dacă lucrurile merg în linie dreaptă, lucrările de infrastructură pentru apă-canal le-am putea începe prin august-septembrie", este optimistă Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului, scrie turnulsfatului.ro.

În proiectul de buget pe 2016, pentru această investiție sunt alocate 46,08 milioane de lei, dintr-un total aproximat acum de 67,2 milioane de lei.

Trei bazine, terenuri de sport. Mai apoi bazin olimpic și altele...

Reactualizarea studiului de fezabilitate pentru ștrandul municipal a fost prinsă și în bugetul pe 2015. Doar că nu a mai fost făcută. Primarul interimar Astrid Fodor spune că acest lucru s-a datorat intenției de a atrage și fonduri europene nerambursabile în acest proiect... "Dacă apar investitori privați, pot investi acolo. Pe noi ne interesează prima parte – bazinele de înot, cu toate dotările necesare, inclusiv parcări. Este partea cea mai necesară la ora actuală pentru Sibiu".

[citeste si]

"Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului" este un proiect lansat de administrația sibiană în vara lui 2008. Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. 

De asemenea, viitorul Centru de conferințe și spectacole prevăzut pentru bulevardul Corneliu Coposu ar urma să aibă sediul și Teatrul Național "Radu Stanca" (al cărui actual sediu ar urma demolat pentru viitorul centru). Doar că pentru acest sediu este nevoie de întocmirea unui plan urbanistic zonal, a cărui finanțare a fost inclusă – de asemenea – în proiectul de buget de anul trecut. Nu a fost realizat, spune primarul Astrid Fodor, deoarece reprezentanții Ministerului Culturii au mai solicitat un studiu de trafic în zonă. Studiul va fi realizat în cadrul acestui an, urmând ca – astfel – documentația necesară PUZ-ului să fie completă.

Sibiul, un oraș fără gunoaie...

Chiar dacă nu este atât de mare ca valoare, un alt proiect care odată implementat ar trebui să schimbe substanțial fața Sibiului din acest an este cel de amenajare a spațiilor de colectare a deșeurilor. 5,5 milioane de lei este suma alocată (aceasta fiind și necesară) în 2016 pentru amenajarea a 60 de  platforme împrejmuite pentru containerele de gunoi și amenajarea altor 437 de platforme pentru recipiente tip iglu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel