Marile lanțuri ”eco” nu dau un scuipat pe sănătatea românilor. Nici pe mediu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Pexels
Pexels
Marile lanțuri de magazine care domină comerțul din România au introdus încă de acum doi ani pungile ”eco”, din materiale biodegradabile. Ați încercat să le deschideți?

Evident, doar prestidigitatorilor le iese din prima. Pierzi, uneori, minute în șir, cu coșul într-o mână, încercând să desprinzi cu cealaltă cele două fețe ale pungii subțiri, lipite de cine știe ce forțe electrostatice.

Soluția e simplă: scuipatul în degete. Care nu prea e indicat în pandemie. Am văzut pe câte unii care își scot masca și folosesc umezeala din sursă proprie ca să crească priza pe folia ecologică.

Bun, și ce să facă mall-ul sau super-hipermarketul? La fel de simplu: să pună o buretieră lângă rola cu pungi. Nici măcar nu ar costa cine știe ce, mai greu e cu omul care să ude, periodic buretiera.

De ce nu s-au gândit? Pentru că nu dau doi bani pe clientela din România, cea care le aduce tone de bani.

Ca să nu avem vorbe de scădere, cum spunea alt mare comerciant (nea Bachus) le dau deja replica, din Spania. În parcările supermarketurilor, firmele din Spania au pus copertine, ca să nu stea mașina în soare și să forjezi, apoi, aerul condiționat, crescând consumul, deci poluarea. Fără a mai aminti confortul clienților, care nu mai sunt nevoiți să stea câteva minute în etuvă, până se răcorește habitaclul.

Comerțul socialist, că tot l-am pomenit pe nea Bachus, a păstrat, până în anii finali ai demenței ceaușiște,  copertine pe Magheru și Calea Victoriei. Țineau umbră și pentru pietoni și pentru vitrină. Fără să știe, erau mai eco decât corecții politic de azi. Ați văzut măcar un pom plantat în curtea vreunui supermarket? Visați că vor cheltui vreodată a milioana parte din câștig să vă ridice o folie de tablă pe patru stâlpi, în parcările uriașe pe care le-au smuls marilor orașe?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel