Marile greşeli făcute de USR. Sociologul Alfred Bulai: Exemplu de partid care gândeşte prea mult. Prima întrebare pe care o pun eu unui politician e dacă ştie de ce a câştigat. Ei habar nu au
Sociologul Alfred Bulai a explicat, într-o intervenţie în exclusivitate pentru DC NEWS, care sunt marile greşeli făcute de USR, greşeli care împiedică partidul să crească.
"USR se tot caută, de vreun an de zile. Sau de mai bine de un an, de fapt. Şi nu se regăseşte în niciun fel, chiar dacă uneori pot spune lucruri interesante. Dar sunt lucruri nonpolitice, departe de un orizont electoral, nu trec ecranul, cum spun jurnaliştii. Dacă îl vedem pe Cătălin Drulă pe stradă, 9 din 10 cetăţeni nu îl recunosc, iar ăsta este un semnal de alarmă pentru acest partid. El trăieşte, însă, pentru că nu avem opoziţie, pur şi simplu. Trebuia să fie cineva şi acolo! Din punctul ăsta de vedere, este o situaţie convenabilă", a declarat sociologul Alfred Bulai la DC NEWS TV.
A dispărut "orizontul de speranţă"
"În alte situaţii, aveam un partid sau mai multe partide care erau în alianţă în opoziţie, reprezentau un capital de speranţă. Te gândeai că dacă vin ăştia, poate se îndreaptă lucrurile. Acest orizont, astăzi, nu există. USR-ul nu mai este bucuria maselor critice, iar AUR are limitele lui. Vom vedea ce iese din iarnă din toată povestea asta, pentru că deocamdată pătrunjelul şi salata sunt ieftine, chiar dacă e criză. Vom vedea cum evoluează lucrurile din primăvară", a mai punctat sociologul.
Unde a greşit USR
"USR este un exemplu de partid politic care gândeşte prea mult. Prima întrebare pe care o pun eu unui politician sau unui partid este dacă ştiu de ce au câştigat. USR-ul este din categoria celor care habar nu au de ce au câştigat puternic la Bucureşti la alegerile locale, când era doar USB, şi apoi la vârful lor de formă la alegerile europarlamentare, când au fost doar câteva procente faţă de partidele mari. Au mers pe logica partidului curat, imaculat, fecioara neprihănită a politicii româneşti, dar nu mai merge asta după ce au fost la guvernare, după ce au trecut câţiva ani.
Ei trebuiau să construiască ceva. Discursul fundamental cu care au câştigat era anti PSD, anti Dragnea. Între timp, Dragnea a ieşit din viaţa politică, PSD-ul este prietenul lui Iohannis, care a fost steaua lor călăuzitoare, deci este un conflict puternic la electorat. Mai ales că Iohannis a avut mereu parte de mai multă încredere decât USR, deci ai clar o problemă când Iohannis girează alianţa PNL-ului cu cel mai de temut adversar.
Au votanţii lor loiali, indiscutabil, dar au, ca şi AUR, o limită, şi e trist pentru România. O limită pe care şi-o impun prin programele lor electorale, prin ceea ce fac. Un anumit gen de politică care nu e consonantă cu populaţia!", a concluzionat Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News