Data publicării:

Mariana Ghena, președintele CSM, la raportul DNA: Prevenția să prevaleze combaterii

Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp

 Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, joi, că, în absenţa unor mecanisme de control eficiente, corupţia poate deveni 'un factor de erodare a statului, cu grave consecinţe asupra societăţii'. 

"Fără a intra într-o analiză de fenomen, trebuie să admitem cu toţii că, din perspectivă istorică, corupţia a existat dintotdeauna peste tot şi nicăieri nu a fost eradicată, nici în cele mai moderne sau democratice state din lume. Toate sistemele de drept actuale conţin reglementări referitoare la corupţie şi faptele conexe şi este puţin probabil ca acestea să devină desuete sau să fie dezincriminate vreodată. În absenţa unor mecanisme de control eficiente, corupţia poate deveni un factor de erodare a statului, cu grave consecinţe asupra societăţii", a afirmat şefa CSM, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016. 

Mariana Ghena a susţinut că important este ca statul, prin instituţiile sale, să fie în măsură să controleze şi să limiteze calitativ şi cantitativ atât efectele, cât mai ales cauzele dezvoltării acestui fenomen infracţional. 

"Şi desigur, ar fi mult mai eficient, poate chiar mai puţin costisitor şi cu efecte pozitive la nivel de imagine a statului, dacă activităţile de prevenţie ar prevala celor de combatere", a adăugat judecătoarea. 

Prilej de analiză a eficienței 

Şefa CSM a spus că prezentarea bilanţului activităţii DNA reprezintă şi un prilej de analiză privind eficienţa reală a mecanismelor existente în lupta împotriva corupţiei. 

"Iar această preocupare, consider că trebuie să fie una extinsă şi să implice toate puterile statului, într-un demers democratic aşezat sub semnul echilibrului şi interesului general al societăţii. Dincolo de cifre, evoluţii şi analize statistice, se desprinde o concluzie extrem de importantă, şi anume că, la acest moment, DNA este o structură dinamică a sistemului judiciar, a cărei activitate presupune o maximă implicare şi o specializare avansată în identificarea şi probarea faptelor de corupţie şi conexe acesteia", a precizat preşedintele Consiliului. 

Mariana Ghena a menţionat că, din perspectiva combaterii corupţiei, rezultatele înregistrate în ultimii ani de DNA arată că activitatea instituţiilor de aplicare a legii şi-a dovedit eficienţa, rezultatele fiind vizibile prin creşterea, de la an la an, a numărului de dosare instrumentate, dar şi de persoane condamnate definitiv. 

"Menţinerea unei rate mari a condamnărilor şi a celorlalte decizii prin care instanţele de judecată au stabilit vinovăţia, pe fondul creşterii continue a volumului de activitate, dovedesc o construcţie instituţională capabilă şi motivată să îşi dozeze şi orienteze efortul spre acţiuni de tip rezultat", a subliniat şefa CSM, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel