Maria Kolesnikova, una dintre figurile de opoziție din Belarus, închisă „la terapie intensivă”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Liderul opoziției din Belarus Maria Kolesnikova a fost internată la terapie intensivă, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, au spus aliații ei.  

„Maria se află la spitalul de urgență din Gomel, în secția de terapie intensivă”, a spus serviciul de presă al lui Viktor Babaryko, un alt politician din opoziție, notează The Guardian.

Tatăl ei, Alexander Kolesnikov, a spus că fiica sa se afla într-o stare gravă, dar stabilă. Medicii nu i-au împărtășit diagnosticul sau alte detalii despre operație, a spus Kolesnikov.

El a remarcat că fiica lui părea plină de energie și veselă când a vizitat-o ​​ultima dată în închisoare, în urmă cu aproximativ o lună.

Avocatul Kolesnikova a spus că a fost plasată într-o celulă a penitenciarului înainte de a fi dusă la spital. El nu a detaliat starea ei.

Avocatul a spus că autoritățile i-au respins în mod repetat cererile de a o vedea pe Kolesnikova la închisoarea în care era deținută.

Kolesnikova a fost una dintr-un trio de femei lideri – cu Veronika Tsepkalo și Sviatlana Tsikhanouskaya – care au condus demonstrații istorice împotriva conducătorului belarus Alexandru Lukașenko în 2020. Mitinguri masive au izbucnit în Belarus împotriva pretenției lui Lukașenko la un al șaselea mandat prezidențial.

Kolesnikova a fost condamnată la 11 ani de închisoare după ce a rezistat expulzării din Belarus. În septembrie 2020, serviciul de securitate KGB al țării a condus-o la granița cu Ucraina după ce niște ofițeri i-au pus un sac peste cap și au împins-o într-un microbuz, dar la frontieră Kolesnikova și-a rupt pașaportul, astfel încât să nu poată fi deportată.

Reprimarea protestelor de către Lukașenko a dus la mii de arestări și la exilul forțat sau la închisoarea activiștilor și jurnaliștilor.

„Ce vești groaznice. Draga noastră Masha, cu toții sperăm că vei fi bine!” a spus Tsikhanouskaya, liderul opoziției în exil. Kolesnikova, în vârstă de 40 de ani, este singura dintre cele trei femei care se află încă în Belarus.

Ministrul de Externe al Belarusului a murit la vârsta de 64 de ani. Urma să aibă o întâlnire cu Lavrov

Ministrul de Externe din Belarus a murit sâmbătă, 26 noiembrie 2022, la vârsta de 64 de ani.

Ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, a încetat din viaţă la vârsta de 64 de ani, a anunţat sâmbătă agenţia de presă publică Belta, fără a da alte detalii, transmit Reuters şi EFE.

Vladimir Makei era şeful diplomaţiei belaruse din 2012.

La începutul acestei săptămâni, el a participat la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) – o alianță militară a mai multor state post-sovietice – la Erevan și urma să se întâlnească luni cu omologul rus Serghei Lavrov.

Înainte de alegerile prezidențiale și protestele în masă antiguvernamentale din Belarus din 2020, Makei fusese unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și criticase Rusia.

Dar și-a schimbat brusc atitudinea când au început protestele, spunând că au fost inspirate de agenți ai Occidentului.

„Suntem șocați de informațiile despre moartea șefului Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus Vladimir Makei”, a postat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, pe canalul său Telegram, conform Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel