Marele sabotaj pentru România legat de Elon Musk, Castelul Bran și Dracula
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Elon Musk
Elon Musk
Unii dintre cei mai bogați oameni ai planetei au participat la o petrecere de Halloween organizată în România, la Castelul Bran.

Dar dincolo de controversa din weekend cu Elon Musk - a fost sau nu a fost în România - jurnalistul Val Vâlcu ridică o altă problemă. Elon Musk nu a venit în țara noastră de Halloween, dar au fost aici alți oameni foarte bogați din întreaga lume, motiv pentru care ziaristul amintește cum ne-am sabotat proiectul Dracula Park.

Mitul lui Dracula atrage străinii, dar noi ne-am bătut joc de posibilitatea aducerii unui număr și mai mare de turiști în țara noastră. Val Vâlcu s-a referit la Dracula Park.

Dracula Park era un megaproiect. Planul prevedea construcția celui mai spectaculos complex de agrement din România

„Acum, de Halloween, au venit personalități importante din lumea showbizului. Poate ar trebui să ne aducem aminte cum, la începutul anilor 2000, a fost sabotat de politicieni și diverse ONG-uri, proiectul Dracula Park. Dacă acest mit atrage, de ce nu a profitat România? De ce nu avem un parc de distracții la Sighișoara, lângă Bran? Sau lângă Snagov? Alt loc legat de Vlad Țepeș.

De când noi trebuia să avem Dracula Park, Italia a deschis două parcuri tematice. Noi ne-am sabotat. Dracula Park era un proiect la care participau și mari firme de răcoritoare, cumpăraseră acțiuni. Cetățenii se implicaseră și așa mai departe. Proiectul a fost sabotat politic, cu sete, doar pentru că era legat de Adrian Năstase”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la B1 TV, în emisiunea News Pass cu Laura Chiriac.

Dracula Park ar fi trebuit să atragă, anual, peste un milion de turiști și să aducă încasări de peste 27 de milioane de dolari

Parcul de distracții nu a fost construit nici până astăzi din cauza scandalurilor politice și a anumitor ONG-uri.

Afacerea Dracula Park a fost inițiată, în anul 2001, de Guvernul PSD condus de Adrian Năstase. Ideea construcției unui complex de agrement, după modelul Disneyland, i-a aparținut ministrului Turismului de la acea vreme, Dan Matei Agathon.

„A fost prima dată când România a fost în prime-time pe marile posturi de televiziune din lume, nu cu SIDA, cu orfelinate, cu ștergătorii de parbrize, cu prostituție”, spunea el. Proiectul a fost prezentat cu mare fast la marile târguri internaționale de turism de la Berlin și Viena.

„Am luat un coșciug de la un teatru din Berlin care scârția foarte frumos!”, spunea atunci Dan Matei Agathon.

„Sigur că era șocant! Au trecut pe lângă standul nostru, au văzut un sicriu! Au! Ce o fi cu ăsta? La un moment dat s-a deschis sicriul și a apărut Dracula!”, spunea actorul Petre Moraru, care l-a a jucat rolul lui Dracula.

„Ieșea ăla și se ducea și le mușca pe nemțoaice de gât!”, spunea Dan Matei Agathon.

Proiectul Dracula Park a fost însă criticat în țară

Apreciat peste hotare, proiectul Dracula Park a fost însă criticat în țară. Proiectul mai prevedea și construcția unui institut internațional unde urmau să fie organizate congrese cu teme inspirate din vampirologie.

„Noi ținem foarte mult la istoria noastră. În schimb, lăsăm să ne scape o industrie cum este industria Dracula, să aducă un profit de 3 miliarde de dolari în lume”, spunea, la acel moment, Dan Matei Agathon. 

ONG-urile au acuzat faptul că Dracula Park urma să fie construit într-o zonă protejată prin lege, rezervația de stejari seculari de pe platoul Breite.

„Stejarii ăia nu mă apucam eu să îi tai pe toți, că nu eram nebun. Deci erau și ei prevăzuți să intre cumva în atmosfera misterioasă care a fost necesară unui parc de tipul ăsta!”, spunea Dan Matei Agathon. 

VEZI ȘI: Elon Musk a publicat primele imagini de la petrecerea unde a fost de Halloween / oficial

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel