Marele cutremur. Mai multe seisme medii ne scapă de unul major?
La nivelul publicului se discută despre o ipoteză favorabilă: mai multe cutremure de intensitate medie sau mică, suficient de puternice ca să fie simțite, dar nu suficent de mari să facă victime, ne scapă de un cutremur ca în 1977.
Adică, prin aceste cutremure de intensitate medie se descarcă energiile acumulate la nivelul faliei din Vrancea, astfel încât România ar scăpa de marele cutremur devastator.
Din păcate, specialiștii scot din calcule o astfel de formulă. Diferența de energie, la un grad pe scara Richter, este atât de mare, încât cele două grade care separă un cutremur ușor de unul puternic înseamnă, de fapt, o energie de zeci de mii de ori mai mare. Ar fi, deci, nevoie, de zeci de mii de cutremure ușoare pentru a descărca energia unui cutremur ca în 1977. Chiar dacă în intervalul dintre două cutremure mari se produc sute de mici seisme, nu este suficient ca să descarce energia degajată de un cutremur ca în 1977.
Din momentul declanșării unui seism major, până unda seismică ajunge în Capitală sau alte orașe mari, trec 20-30 de secunde. Există, în România, un sistem de alertă care oprește instalații critice (centrale gaze, centrala nucleară) și poate avertiza chiar persoane obișnuite ce își fac abonament, dar intervalul de timp la dispoziție este prea mic pentru a putea fi folosit eficient.
Aceste mari mișcări tectonice se produc periodic, dar nu poate fi prevăzut momentul declanșării cutremurului. Unele semne sunt înregistrate de fizicieni, dar nu permit încă un diagnostic precis și anunțarea lor ar duce la alerte frecvente, majoritatea fără motiv.
În China a fost ”prezis” un cutremur și a fost evacuată populația din orașul cel mai mare expus. Cutremuyrul a avut loc, a fost de intensitate medie, și oamenii s-au întors în case. La o zi s-a produs un cutremur devastator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News