Marea retrospectivă dedicată lui Leonardo da Vinci îşi deschide porţile joi, la Muzeul Luvru
Nu mai puţin de 162 de opere realizate de Leonardo da Vinci sunt expuse începând de joi la Muzeul Luvru din Paris în cadrul celei mai mari retrospective dedicate vreodată maestrului renascentist - de la a cărui moarte s-au împlinit 500 de ani - şi care promite să atragă vizitatori din lumea întreagă, informează AFP.
Pentru a regla fluxul preconizat de vizitatori, expoziţia, care va fi deschisă până pe 24 februarie 2020, poate fi admirată doar pe baza unei rezervări. Circa 260.000 de bilete au fost deja rezervate. După expoziţia dedicată lui Tutankhamon, deschisă la Grande Halle de La Villette şi vizitată de 1,42 de milioane de persoane, retrospectiva Leonardo da Vinci se anunţă un nou succes muzeal al acestui an în Franţa.
Retrospectiva oferă ocazia unică de a admira 10 tablouri ale celebrului artist (11 dacă luăm în calcul şi capodopera Mona Lisa, bijuteria colecţiilor Luvrului) dintre cele doar 20 de picturi atribuite de specialişti lui da Vinci. Printre acestea, Sfânta Ana, Fecioara şi Pruncul cu mielul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Madona Benois, împrumutate de la muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.
Mona Lisa, cel mai faimos tablou din colecţiile Luvrului, care atrage aproape 30.000 de vizitatori zilnic, va rămâne într-o altă încăpere a muzeului, Salle des Etats, dar va fi prezentă în cadrul retrospectivei prin intermediul unei experienţe de realitate virtuală cu o durată de şapte minute propusă la finalul turului. Pentru a beneficia de această experienţă vizuală în 3D, vizitatorii trebuie să se înscrie la intrarea în expoziţie. Celebrul tablou Salvator Mundi, vândut cu suma record de 450 de milioane de dolari de casa Christie's în 2017 şi care nu a mai apărut niciodată în public după acea licitaţie, nu se va afla printre operele expuse în cadrul retrospectivei, doar dacă nu se va produce o surpriză enormă de ultim moment.
Oficial, tabloul a fost achiziţionat pentru completarea colecţiei Muzeului Luvru din Abu Dhabi. Organizarea unei expoziţii de o asemenea amploare a necesitat zece ani de muncă şi de solicitări de împrumut în diferite locuri din lume - către regina Marii Britanii, care a împrumutat 24 de desene, British Museum, Vatican şi mai ales Italia. La finalul negocierilor între ţări şi muzee, Roma a acceptat să împrumute mai multe desene, printre care celebrul Omul Vitruvian, o operă fragilă, conservată la Galeriile Academiei din Veneţia, care a sosit cu întârziere şi va rămâne doar două luni la Luvru.
Printr-un parcurs în patru timpi, expoziţia propune descoperirea desenelor, manuscriselor, picturilor, dar şi a operelor contemporanilor lui da Vinci, iar prin intermediul reflectografiei în infraroşu, vizitatorii pot admira tehnica picturală a maestrului italian. Expoziţia nu include însă şi operele de inventator şi savant ale lui Leonardo da Vinci, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News