Marea Lojă Națională din România, un ultim omagiu adus marelui Ivan Patzaichin
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Marea Lojă Națională din România își exprimă regretul profund la vestea trecerii în eternitate a marelui sportiv Ivan Patzaichin.

"Putem cunoaște importanța realizărilor și anvergura destinului unui om atunci când întreaga societate își exprimă durerea pierderii sau intensitatea unei frumoase amintiri legate de el.

Când o țară întreagă deplânge despărțirea de un om ale cărui izbânzi au fost puțin și ale noastre, ale tuturor, atunci știi că acest om a fost o personalitate incontestabilă, iubită și prețuită de un întreg popor.

Este copleșitor să descrii calitățile cuiva atunci când suma și amploarea acestora reprezintă un reper pentru atâtea generații. Mai mult de atât, prin prezența activă în viața publică și prin implicarea în multitudinea de evenimente conexate sportului de performanță, am avut, de-a lungul timpului, dovada concretă, palpabilă a ceea ce înseamnă experiența, echilibrul, ancorarea în realitățile lumii, de la susținerea înflăcărată a tinerelor generații și până la înscrierea sa într-o panoplie a legendelor nepieritoare.

Calitățile sale sportive și-au avut rădăcinile în marile sale calități umane. Caracterul, disciplina, talentul, iubirea față de țară și față de aproape, dăruirea, discreția și generozitatea au germinat într-un alambic de frumusețe sufletească și dedicare profesională.

Prinși în mijlocul acestor evenimente speciale mondiale care nu și-au epuizat încă tumultul, suntem stăpâniți de admirație și respect pentru acest Om care a rămas mereu tânăr, curajos și care a fost mereu hrănit de o umanitate care se învață doar iubind fără încetare oamenii și crezând în ei mai presus de orice îndoială. Este consecința unei candori sufletești pe care anii grei de restricții, pe de o parte, disciplina și antrenamentul, pe de altă parte, nu au făcut-o să dispară. Adevărată emblemă a Deltei, Ivan Patzaichin a reușit nu doar performanța de a fi un sportiv exemplar, ci și un om a cărui personalitate să inspire atât
generațiile de sportivi, cât și pe toți cei care au trăit alături de el intensitatea spectacolului sportiv.

În cei aproape douăzeci de ani de carieră de sportiv de performanță a câștigat 40 de titluri de campion național, 30 de campion balcanic; a fost campion european și câștigător al unor importante medalii mondiale și olimpice. A câștigat, de asemenea, ca antrenor, peste 150 de  titluri împreună cu Lotul Național și Olimpic de kaiac-canoe și a fost declarat 'Sportivul secolului XX' de către Federația Internațională de Kaiac-canoe. Eforturile sale s-au concretizat și în primirea a numeroase distincții, decorații. Asociația care îi poartă numele organizează anual în Delta Dunării competiții sportive și alte evenimente ce promovează arealul natural și cultural al zonei.

În data de 18 iunie 2015, cu prilejul ceremoniilor dedicate aniversării a 135 de ani de la fondarea Marii Loji Naționale din România, pentru merite remarcabile în promovarea și susținerea pe plan național și internațional a valorilor și performanțelor sportului românesc, Asociația Marea Lojă Națională din România i-a conferit lui Ivan Patzaichin Ordinul „Credință și Virtute” în Grad de Mare Ofițer, distincție ce se acordă pentru realizări extraordinare personalităților marcante din societatea civilă română, care au un rol incontestabil de model național sau internațional și care au un aport esențial la dezvoltarea a varii domenii de activitate în România, cum ar fi cel educațional, medical, diplomatic, cultural-artistic sau sportiv.

Este o pierdere imensă pentru toți cei care l-au cunoscut pe Ivan Patzaichin, care l-au prețuit și i-au recunoscut toate calitățile care l-au creat ca Om, dar mai ales pentru cei care nu au avut privilegiul să îl cunoască.

În numele meu personal și al tuturor membrilor Asociației Marea Lojă Națională din România, transmit cele mai sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Fie ca numele, performanțele și faptele Omului de Aur Ivan Patzaichin să dăinuie de-a pururi în istoria României și a sportului național și internațional!

Dumnezeu să îl odihnească în pace!"

Prof. Univ. Dr. Radu Bălănescu,
Președinte al Asociației Marea Lojă Națională din România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel