Marea evacuare: MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan. Unii încearcă să părăsească țara pe cale rutieră
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Marea evacuare: MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan / Foto: Agerpres
Marea evacuare: MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan / Foto: Agerpres
MAE anunță că încă doi cetățeni români, mamă și copil, au fost evacuați din Sudan.

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu precizări de presă privind noi evacuări ale unor cetățeni români și membri de familie ai acestora din Sudan, în contextul situației de securitate foarte dificil.

"În continuarea precizărilor de presă recente, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la data de 16 aprilie 2023, în cursul zilei de 26 aprilie, a avut loc evacuarea din Sudan a încă doi cetățeni români, mamă și copil, cu un zbor special de evacuare organizat de către autoritățile suedeze până în Djibouti.

Opt români au ajuns deja acasă



Totodată, MAE menționează că cei opt cetățeni români și un cetățean sudanez, membru de familie, care au părăsit Djibouti la data de 25 aprilie 2023, cu un zbor militar organizat de autoritățile elene cu destinația Atena, au sosit în România în cursul serii de 26 aprilie 2023. MAE a acordat sprijinul necesar pentru repatrierea în România, prin asigurarea transportului din Atena spre țară și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit cu sprijinul reprezentanților Ambasadei României din Grecia aflați în aeroportul din Atena.

Alți nouă români se află în zona frontierei cu Republica Arabă Egipt



De asemenea, ambasadele României la Addis Abeba și Cairo mențin în atenție situația unui grup de nouă cetățeni români și un membru de familie (cetățean sudanez), care sunt în zona frontierei cu Republica Arabă Egipt și așteaptă să intre pe teritoriul egiptean. Reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri pe lângă autoritățile egiptene pentru facilitarea accesului în Egipt și mențin legătura permanent cu persoanele respective.

MAE acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin eliberarea documentelor de călătorie, asigurarea transportului între punctul de intrare în Egipt și Cairo și a transportului, pe cale aeriană, până la destinația finală.

Unii încearcă să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului 



Ambasadele României la Addis Abeba și Cairo au în atenție situația altor nouă cetățeni români şi doi membri de familie (un cetățean sudanez și un cetățean egiptean), aflați în Sudan, pe care îi sprijină să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului și să intre în Republica Arabă Egipt. Persoanele în cauză intenționează să rămână pe teritoriul egiptean și nu au solicitat sprijin consular pentru deplasarea în România.

Misiunile diplomatice ale României din Etiopia și Egipt se află în contact permanent cu cetățenii români menționați pentru a le furniza asistența consulară necesară ajungerii la destinația finală.

MAE folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri autorităților elene și suedeze pentru întregul sprijin oferit în vederea evacuării cetățenilor români.

La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 8 cetățeni români și trei membri de familie (cetățeni sudanezi), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Task force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din Sudan și menține legătura cu cetățenii români aflați încă în Sudan, precum și cu celelalte state membre UE și partenere, în vederea evacuării cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora care și-au exprimat dorința de a fi evacuați.

Alerta de călătorie pentru Sudan, la nivelul 8 din 9



MAE reamintește că, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestați atenție deosebită – www.mae.ro/travel-alerts/2924) și recomandă tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această țară.

MAE reiterează recomandarea fermă adresată tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au făcut-o deja, pentru a putea fi contactați în caz de necesitate. Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba ‪+251 116 622 675‬, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice ‪+251 935 350 059‬", transmite MAE într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel