Marea escrocherie cu dietele vegane. "O clauză care îi opreşte pe oameni să mai facă schimbări semnificative"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Vegan Liftz, Pexels
Fotografie de la Vegan Liftz, Pexels
Din punct de vedere nutriţional, alimentele vegane sunt doar un mix de chimicale şi uleiuri, afirmă un consultant american în domeniu. 

Ulei de canola, drojdie, regulatori de acid, metilceluloză, agent de îngroşare din ulei de porumb, amidon, agent de gelatinare. Asta conţin cârnaţii vegani, burgerii vegani şi alte astfel de alimente care înlocuiesc carnea, într-un supermarket din Londra, conform The Telegraph

Există chiar şi ouă... fără ouă. "Costă mai mult decât un carton de ouă normale", afirmă Jayne Buxton, consultant, conform sursei citate. Când citeşte ingredientele, aceasta observă dextroză din celuloză. "E zahăr. Vrei zahăr cu ouăle tale?", afirmă ea. 

În ultimii ani, documentare, activişti şi companii care vând produse bazate pe plante au transmis că veganismul este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea, planeta, dar şi pentru a asigura bunăstarea animalelor din jurul nostru. 

În urmă cu patru ani, însă, Jayne Buxton a început să ridice un semn de întrebare în această privinţă. Asta pentru că ceea ce vedea în documentare şi ce citea în diverse materiale de presă contrazicea tot ce ştia ea în domeniul nutriţiei. 

"Când a apărut documentarul Cowspiracy, care spunea că 51% dintre emisiile de gaze de seră sunt de la vaci, ştiam că nu e adevărat. Ştiam că cifra oficială la nivel global este de 14,5 %, conform Organizaţiei pentru Mâncare şi Agricultură a ONU. Şi chiar şi ăsta e un număr exagerat", declară Buxton. 

Astfel, Buxton, fost consultant de management, a început cercetarea în domeniul mâncării, sănătăţii şi a mediului, în special a modului în care carnea şi dietele pe bază de plante impactează sănătatea umană şi planetară. Conform rezultatelor cercetării ei, dezinformarea în jurul impactului consumului de carne asupra mediului şi sănătăţii, precum şi a beneficiilor în cazul dietelor vegane, erau complet exagerate. 

"Oamenii încearcă să facă ce e corect, dar nu e de mirare că e foarte greu. Asta pentru că primesc mereu mesaje confuze", a explicat Buxton. 

Buxton a scris şi o carte, numită "Escrocheria bazată pe plante". În carte, escrocheria se referă la condiţionarea graduală a mentalului colectiv de către câţiva indivizi şi organizaţii "care ar putea foarte bine să creadă adevărul viziunilor pe care le exprimă, dar care exprimă lucruri care sunt departe de a fi sigure". 

Poate veganismul să salveze planeta? 

În 2018, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au publicat un studiu care afirmă că scoaterea produselor din carne şi a lactatelor din dietă ar putea reduce amprenta de carbon a unui individ cu până la 73%. 

Această cifră a devenit rapid virală, dar puţini au pus întrebări cu privire la ea. Buxton a mers însă mai departe şi a vrut să afle mai multe de la autorul studiului. 

"Am sperat că voi porni un dialog cu el, dar nu mi-a mai răspuns", a precizat Buxton. Cei de la The Telegraph au încercat să stea de vorbă şi cu cei de la Societatea Vegană despre studiu. Iată ce răspuns au primit: "Sigur că sunt multe lucruri de luat în seamă când vine vorba despre mâncarea sustenabilă. Dietele pe bază de plante se dovedesc a avea cel mai mic impact asupra mediului". 

Cu toate astea, renunţarea la carne pare a fi o contribuţie pozitivă la îmbunătăţirea mediului, şi una făcută foarte uşor, comparativ cu, spre exemplu, renunţarea la zborul pentru vacanţă. 

"De asta oamenii s-au agăţat de idea dietelor bazate pe plante. Este, se pare, un mod nedureros de a ajuta mediul. E un fel de clauză care îi opreşte pe oameni să mai fie nevoiţi să facă schimbări semnificative la stilul lor de viaţă", adaugă Buxton. Aceasta afirmă că alte măsuri ar putea avea un impact mai mare decât dieta. "Cumpără mai puţin, zboară mai puţin, fă mai puţin. În general, consumă mai puţin. Dar, ăsta nu e un mesaj bun într-o economie capitalistă, oamenilor nu le place. Le place ăsta cu plantele pentru că permite economiei să meargă înainte". 

Buxton afirmă însă că mesajul ei nu este un îndemn către primul restaurant unde se servesc fripturi. Ea spune că ar vrea ca toată lumea să reducă consumul de carne din fermele industriale şi să facă tranziţia spre carnea crescută natural, ca pe vremuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel