Data publicării:

Marea diferență dintre schimbările climatice de acum și cele din trecut. Explicațiile climatologului Roxana Bojariu / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Climatologul Roxana Bojariu a explicat care sunt diferențele dintre schimbările climatice din prezent și cele din trecut.

În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, Roxana Bojariu, climatolog la Administrația Națională de Meteorologie, a explicat de ce schimbările climatice din prezent sunt atât de diferite față de cele

„Au fost schimbări climatice de-a lungul istoriei geologice de 4,5 miliarde de ani, dar ce se întâmplă acum se întâmplă pe o altă scară de timp, deoarece cauza acestora este cu totul alta față de cele din trecut.

În trecut au acționat, de exemplu, factori de tipul ciclului vieții Soarelui, care e o stea galbenă cu un timp de viață de 10 miliarde de ani și își modifică energia trimisă de-a lungul timpului, și distribuția diferită ocean-continente (când exista un singur continent și un singur ocean este evident că aveam altă climă). Au fost, de asemenea, schimbări climatice care au acționat în funcție de activitatea vulcanică mai intensă în anumite perioade, doar că atunci epocile acelea presupuneau un vulcanism mai activ decât în prezent“, a spus Roxana Bojariu.

Schimbări fără precedent

„Pe de altă parte, mișcările Pământului în jurul axei sale au anumite caracteristici care se modifică. Mă refer la mișcarea de precesie a Pământului, la felul în care orbita variază, dar variațiile astea sunt de la zeci de mii de ani la sute de mii de ani. Or, ce vedem acum, s-a întâmplat în ultimele sute de ani, în ultimele două secole.

Practic, începând cu epoca industrială am modificat compoziția atmosferică prin arderea combustibililor fosili și lucrul acesta s-a petrecut relativ rapid și am scurtcircuitat un ciclu lung al carbonului. Combustibilii fosili au fost creați de natură în sute de milioane de ani, iar noi i-am ars în 200 și ceva de ani. Acum avem o concentrație a dioxidului de carbon în atmosferă cu 50% mai mare decât la începutul erei industriale. Vorbim de alte scări de timp, care influențează direct societatea umană și de modificări care se accelerează. Acest an a fost punctat de recorduri ieșite cu totul din comun.

Nu e vorba doar de El Nino, pentru că în toate oceanele lumii am avut temperaturi mult mai mari decât în mod obișnuit. Vorbim de o accelerare a acestor intensificări din cauza creșterii efectului de seră“, a concluzionat climatologul ANM.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel