Marea controversă cu vloggerul Imogen. Psihologul Nicoleta Vascan: Mie îmi place Imogen, omul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Nicoleta-Vâscan-Psiholog-Clinician
Nicoleta-Vâscan-Psiholog-Clinician
Psihologul clinician și psihoterapeut ortodox Nicoleta Vascan a explicat, pentru DC News, care  sunt pericolele pentru adolescenți cu privire la provocările din lumea virtuală, dar și dacă sunt nocive vloggurile atât pentru protagoniști, Imogen în cazul nostru, cât și pentru public, din perspectiva legilor Lui Dumnezeu.    

Psihologul s-a exprimat cu privire la cazul vloggerului Imogen, care a stârnit controverse printre internauți după ce fanii acestuia, copii între vârste de 12 - 18 ani, au adresat cuvinte vulgare, amenințări cu moartea și injurii pe bandă rulantă la adresa jurnalistului DC News care a scris despre el.

VEZI ȘI LOVITURA adepților lui Imogen. Ce a creat vloggerul Neagu Marius. Mesaje ȘOCANTE care arată TOT

DC News:  Cum se explică manifestările tot mai zgomotoase ale adolescenților din ziua de astăzi?

,,Oamenii, cu cât sunt mai răzvrătiți, gălăgioși în manifestările lor exterioare, cu atât povestesc lumii adevărul despre dureri profunde, personale, adânc înghesuite în ,,ungherele" inimilor lor. 

Observ în vremea ultimilor ani că oamenii nu se mai raportează la propriile dureri cu intenția alinării și vindecării ci cu grabă și dorință arzătoare de a anula orice inadecvanță a sinelui cu  ,,tiparele" individo-umane promovate atât de intens de ideologia globalistă. 

Și în acest context dialogal, îmi exprim acest punct de vedere și anume că: oamenii vremurilor actuale nu își mai permit ,,luxul" rezolvării problemelor personale ci anulează totul din grabă și din neputință sufletească. Nu mai au capacitatea dar nici dispoziția sufletească de a elabora problemele din perspectivă existențială. Își simt propriile dureri în manieră nihilistă;  ,,curge sânge, curge puroi, ce e viața pentru noi?!", vorba unui cântec hip hop. Și, cu cât ești mai tânăr, cu atât ești mai expus primirii modelelor de viețuire în manieră vulnerabilă, în manieră ,,copy/paste".   Eu consider că în societatea actuală, tinerii nu mai sunt protejați, ocrotiți adecvat nevoilor psiho emoționale aferente vârstei lor.

Astăzi, copiii sunt supuși presiunii din toate părțile (familie, școală, social media). Sunt antrenați, educați în a fi competitivi, unicul, singurul, ,,the  one and only".  

În zona de acțiune a  vloggurilor, persoana umană devine ,,l'ombellico del mondo".  Lucrurile sunt prezentate în manieră extremistă: ,, eu fac așa, eu gândesc așa". Este împărtășită vizitatorilor nevoia intrinsecă de confirmare, de validare a unicității ,,the biggest", ,,the one and only". 

Uite, îmi vine în minte cuvântul unui om bun,  bunica Elisabeta care spune  în manieră blândă și iertătoare că ,,suntem bolnavi de păcate, maică". Aceștia suntem, constat tot mai des. Și nu doar cei mari, ci și cei mici. Iată, vârsta de început a Spovedaniei este cea de 7 ani și nu la întâmplare. Cercetările în privința stadialității devenirii intelectului uman afirmă ca în perioada de vârsta 6-11 ani, perioada operațiilor concrete (J. Piaget) copilul este centrat în a observa, în a interacționa cu exteriorul în vederea învățării modurilor de  manifestare. 

Tot ceea ce aude, vede copilul, este internalizat la nivel de adevär existențial. ,,Dacă așa a zis sau a făcut vlogger ul x, g, z..înseamnă că aceasta este calea, ,,that's the way" ...,,dacă el înjură, înjur și eu, asa-i trend ul". Un copil nu are capacitatea de triere a informației transmisă vizual. Abia îi reușește adultului pentru că expunerea omului la stimuli vizuali intenși, îl provoacă la nivel neuropsihologic în sens dăunător. Recomand parcurgerea cărților domnului biofizician Virgiliu Gheorghe în vederea aprofundării acestui aspect.

Ce tare m-aș bucura dacă am înceta din a mai arăta oamenii cu degetul, dacă nu am mai cataloga, dacă am înceta în a anula însemnătatea persoanei umane din perspectiva faptelor. Ai înjurat, ai mințit, ai fumat, te-ai îmbătat, hai, Sus inima! Nu rămâne în exersarea rălui, ,,ridică-te"!

NU TE MAI JUDECĂ ȘI NU TE MAI ANULEAZĂ NIMENI. Acesta cred că este sensul de acțiune al activității tip vlogging. 

Adolescenții se simt atrași de omul care nu îi anulează criticându-i sau certându-i. Și nevoia aceasta le este satisfăcută -în mod principal- și de către vloggeri...NEVOIA DE A FI ACCEPTAT ȘI IUBIT așa cum ești tu, deodată.

Iubirea, nevoia de a iubi și de a fi iubit, iată punctul nevralgic al ființei umane!

Omul merită să fie iubit nu pentru calitățile sale ci pentru că el este, el există ca și persoană umanä. Știți, Dumnezeu șterge urâtul dinlăuntrul omului de îndată ce acesta i-o permite. Este plin Cerul de tâlhari și desfrânate care, întâlnind dragostea nepărtinitoare, infinit dumnezeiască a lui Hristos și-au ,,văzut" păcatul, I l-au mărturisit și s-au primenit ființial, iubiți și iertați fiind, până la Cer și înapoi.

Mi s-a întâmplat să asist de mai multe ori ,,primeniri" ale sufletelor, întoarceri către Bine, Frumos, Adevăr. Simt să împărtășesc cu dumneavoastră cea mai frumoasă declarație de dragoste -de până acum- a unui suflet față de Dumnezeu.  Am aflat-o de la o fată, care se prostitua la Monte Carlo, la Cannes. Ce s-a ales cu această fată? Acum este măritată și are copil.

Vreau să punctez faptul că acum 3-4 ani când s-a prezentat la mine, reclama stări de rău general, atacuri de panică, compulsii anxioase. Simptomatologia sa nu era întreținută de perturbări în plan psihoclinic ci rămânerea într-un stil de viață pe care propria sa Conștiință ( ,,Conștiința este Chipul lui Dumnezeu din om"-Sf. Apostol Pavel) nu îl mai tolera. Și singura modalitate salvatoare din calea abuzurilor stilului său de viață asupra  Sinelui său a fost psiho somatizarea. Și nemaiputând îndura răul.său existențial, externaliza durerea sufletească prin manifestări nevrotice și tulburări neuro vegetative pe care necunoscându-le, au speriat-o atât de tare încât a venit să ceară ajutorul. ,,Doamna Nicoleta, credeam că sunt de psihiatrie". Nu era, încă de psihiatrie dar rămânerea în starea aceasta i-ar fi îmbolnăvit creierul în cele din urmă.

Ea era o persoană cu credințe religioase. Am ascultat-o. I-am cuprins la nivel de înțelegere durerea ei sufletească și am îndemnat-o către locul pe care ea îl resimțea ca fiind un ,,acasă" al ei., Biserica. Îmi spunea că ea Îl iubește pe Dumnezeu foarte mult și că simte că doar El o ,,liniștește". Am invitat-o să aprofundeze apropierea de Dumnezeu și în faptă nu doar la nivel declarativ. Și, m-a vizitat după prima ei Spovedanie. Era întinerită, era ,,altfel. I-am spus:,, draga mea, îți dai seama cât de mult te iubește Dumnezeu?!" Era o retorică mai degrabă dar ea a simțit să-mi răspundă: ,,Da. Dar și eu îl iubesc pe Dumnezeu și, de data asta I-am și arătat" a spus Nicoleta Vascan.

DC News: Care sunt sfaturile dumneavoastră pentru părinții adolescenților? Când ajung să fie nocive vlogurile?

 

,,Omul este o Taină. Omul este o devenire permanentă sau o redevenire, în sensul înaintării sale către Dumnezeu? Omul este într-o permanentă mișcare, între în Sus și în jos. iar Dumnezeu îngăduie. Dumnezeu îi îngăduie lui Imogen, poate, să fie 'oxigen' pentru generația de mâine. ,,Niciun fir de păr nu se mișcă fără voința Lui Dumnezeu" spune Psalmistul David. El îi îngăduie și lui Imogen să testeze, să probeze căi de dialog

Revenind la întrebarea dumneavoastră, am constatat că părinții, care slăbesc frâiele autorității în raport cu copiii lor  le permit îndepărtări, înstrăinări, tulburări în devenirea personalității acestora din urmă.

Adolescentul nu sunt nici adult, nici copil. Sunt numeroase fluctuațiile în dispozițiile lor afective, psiho-emoționale. Recomand părintelui unui adolescent  să-i impună limite de acțiune acestuia dar în contextul argumentării, existenței unui dialog al părintelui cunacesta. Să aibă curajul, părintele să se deschidă rlnînsuși, sufletește, fața de copilul sâu. Sä nu se msinraporteze la copil de pe piziția crlor xare pretinde explicații fara a permite macar dialogul. 

Copiii și adolescenții au nevoie sa primeasca dovezi explicite de iubire din partea parintilor lor.

Singură, dragostea are capacitatea de a îmblânzi durerea sufletească. 

Mie chiar îmi place Imogen!

Eu simt că Imogen are un suflet minunat și nu o spun la nivel de  glumă. Eu am în vedere realitatea  omulii ca fiind este o Taină. 

Acesta este Adevărul, Iubirea. Dumnezeu este Iubire. Iar Chipul Lui Dumnezeu din om este propria lui Conștiință.  

<> iată cel mai curat sfat din istoria omenirii!

Închei prin a spune că nu vloggingul este o problemă în sine, ci motivația adolescentului de a face din vlogging un mod de a trăi în plan ideatic mai mult decât practic, în plan vizual mai mult decât amplu senzorial, mai mult în dialog din spatele ecranului decât față către față, așa, simplu precum se întâmplă când doi oameni ajung de se și întâlnesc în plan real fizic. a spus Nicoleta Vascan pentru DC News.

VEZI ȘI Reacția lui Imogen după mesajele de amenințare cu moartea pe care le-am primit de la fanii săi / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel