Data publicării:

Marea Britanie vrea să construiască o centrală solară în spațiu. Iată cum ar funcționa

Autor: Elena Didila | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Fotografie de la ZCH/ Pexels
Fotografie de la ZCH/ Pexels

Guvernul Regatului Unit a luat în considerare o propunere de 16 miliarde de lire sterline pentru construirea unei centrale solare în spațiu.

Energia solară bazată pe spațiu este una dintre tehnologiile care figurează în portofoliul de inovare al Guvernului Marii Britanii.

Dar cum ar funcționa o centrală solară în spațiu?

Energia solară bazată pe spațiu implică colectarea energiei solare în spațiu și transferarea acesteia pe Pământ. Deși ideea în sine nu este nouă, progresele tehnologice recente au făcut această perspectivă mai realizabilă.

Sistemul de energie solară bazat pe spațiu implică un satelit de energie solară - o navă spațială enormă echipată cu panouri solare. Aceste panouri generează electricitate, care este apoi transmisă prin unde de înaltă frecvență pe Pământ. O antenă de pe pământ va fi folosită pentru a converti undele radio în electricitate, care este apoi livrată rețelei electrice, potrivit Greek Reporter.

O centrală solară spațială aflată pe orbită este iluminată de Soare 24 de ore pe zi și, prin urmare, ar putea genera electricitate în mod continuu. Acest lucru reprezintă un avantaj față de sistemele de energie solară terestre (sisteme de pe Pământ), care pot produce energie electrică doar în timpul zilei și depind de vreme.

Având în vedere că cererea globală de energie se estimează că va crește cu aproape 50% până în 2050, energia solară din spațiu ar putea fi esențială pentru a contribui la satisfacerea cererii în creștere din sectorul energetic mondial și pentru a combate creșterea temperaturii globale.

Câteva provocări pentru centrala solară din spațiu

O centrală solară spațială se bazează pe un design modular, în care un număr mare de module solare sunt asamblate de roboți pe orbită. Transportarea tuturor acestor elemente în spațiu este dificilă, costisitoare și va afecta mediul înconjurător.

Greutatea panourilor solare a fost identificată ca o provocare timpurie. Dar acest lucru a fost abordat prin dezvoltarea celulelor solare ultra-ușoare (un panou solar cuprinde celule solare mai mici).

Energia solară din spațiu este considerată a fi fezabilă din punct de vedere tehnic, în primul rând datorită progreselor în tehnologiile cheie, inclusiv celulele solare ușoare, transmisia de energie fără fir și robotica spațială.

Important este că asamblarea chiar și a unei singure centrale solare spațiale va necesita multe lansări de navete spațiale. Deși energia solară din spațiu este concepută pentru a reduce emisiile de carbon pe termen lung, există emisii semnificative asociate cu lansările în spațiu, precum și costuri.

Navetele spațiale nu sunt în prezent reutilizabile, deși companii precum Space X lucrează la schimbarea acestui lucru. Posibilitatea de a reutiliza sistemele de lansare ar reduce semnificativ costul total al energiei solare din spațiu.

Proiectele-pilot sunt deja în derulare

Proiectul Space Solar Power din SUA dezvoltă celule solare de înaltă eficiență, precum și un sistem de conversie și transmisie optimizat pentru utilizare în spațiu. Laboratorul de Cercetare Navală din SUA a testat un modul solar și un sistem de conversie a energiei în spațiu în 2020. Între timp, China a anunțat progrese în stația sa de energie solară spațială Bishan, cu scopul de a avea un sistem funcțional până în 2035.

În Marea Britanie, o dezvoltare a energiei solare în valoare de 17 miliarde de lire sterline este considerată a fi un concept viabil pe baza raportului recent Frazer-Nash Consultancy. Proiectul este de așteptat să înceapă cu teste mici, care să conducă la o centrală solară operațională în 2040.

Satelitul cu energie solară ar avea un diametru de 1,7 km, cântărind aproximativ 2.000 de tone. Antena terestră ocupă mult spațiu – aproximativ 6,7 km pe 13 km. Având în vedere utilizarea terenurilor în Marea Britanie, este mai probabil să fie plasat în larg.

Acest satelit ar furniza 2 GW de putere în Marea Britanie. Deși aceasta este o cantitate substanțială de putere, este o mică contribuție la capacitatea de generare a Regatului Unit, care este de aproximativ 76 GW.

Rămâne de văzut dacă energia solară din spațiu ne poate ajuta să atingem zero net până în 2050. Alte tehnologii, cum ar fi stocarea diversă și flexibilă a energiei, hidrogenul și creșterea în sistemele de energie regenerabilă sunt mai bine înțelese și pot fi aplicate mai ușor.

În ciuda provocărilor, energia solară din spațiu este un precursor pentru oportunități interesante de cercetare și dezvoltare. În viitor, este posibil ca tehnologia să joace un rol important în aprovizionarea globală cu energie .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel