Marea Britanie verifică afirmaţiile despre un atac chimic la Mariupol
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Imagine din Mariupol
Imagine din Mariupol
Marea Britanie încearcă să verifice informaţii despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol, un oraş-port strategic aflat sub asediu de mai bine de o lună, a anunţat luni şefa diplomaţiei de la Londra, Liz Truss, notează AFP.

'Informaţii indică faptul că forţele ruse ar fi folosit agenţi chimici într-un atac asupra populaţiei din Mariupol. Lucrăm de urgenţă cu partenerii noştri pentru a verifica informaţiile', a declarat Liz Truss pe contul său de Twitter. Orice utilizare a acestui tip de arme 'ar constitui o escaladare bruscă în acest conflict şi îi vom cere socoteală (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi regimului său', a adăugat ea.

Parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuş a indicat la rândul său că Rusia a folosit o 'substanţă necunoscută' la Mariupol unde mai multe persoane suferă de insuficienţă respiratorie, potrivit acesteia. 'Foarte probabil arme chimice', a adăugat ea pe Twitter.

Regimentul ucrainean Azov, baricadat la Mariupol, susţinuse anterior, într-un mesaj publicat luni pe Telegram, că o dronă rusă a aruncat o 'substanţă toxică' asupra soldaţilor şi civililor la Mariupol, precizând că mai multe persoane suferă acolo de probleme respiratorii şi neurologice.

Potrivit lui Andri Bileţki, fondatorul batalionului Azov, trei persoane au fost otrăvite acolo cu o substanţă toxică necunoscută, a spus el într-un videoclip postat pe Telegram: 'Trei persoane prezintă semne clare de otrăvire cu produse chimice de război, dar fără consecinţe catastrofale'. AFP nu a fost în măsură să verifice imediat aceste afirmaţii în mod independent.

Vezi și: Convoi militar rusesc de 12 km lungime, în drum spre Ucraina. Cantitate „colosală” de echipament de luptă pregătită de Kremlin

Reprezentantul armatei separatiste la Doneţk, Eduard Basurin, citat luni de agenţia rusă Ria Novosti, a afirmat, la rândul său, că trupele care asediază Mariupol ar putea recurge la 'trupe chimice care vor găsi o modalitate de a scoate cârtiţele din gaura lor', cu referire la soldaţii ucraineni baricadaţi.

Rusia a negat că a comis crime de război în timpul ofensivei sale din Ucraina, lansată la 24 februarie, precizează Agerpres. 

Criminalii de război ruși ar putea să nu fie vreodată aduși în fața justiției

Dovezile crimelor de război rusești sunt distribuite în lumea întreagă, dar oricât de mult doresc ucrainenii și unii ruși, probabil nimeni – cu atât mai puțin Vladimir Putin, președintele Rusiei – nu va petrece o singură zi în închisoare. Cu toate acestea, este important ca atrocitățile să fie investigate.

Președintele Ucrainei și prim-ministrul Poloniei au acuzat Rusia de genocid. Joe Biden, președintele Americii, a numit enormitățile din Bucha o crimă de război. Secretarul general al ONU a cerut o anchetă asupra crimelor, alături de cele mai multe deja în curs.

Este posibil ca anchetatorii să descopere că forțele ruse ar trebui puse sub acuzare, chiar dacă nu au ucis la o scară atât de sistematică încât să fi comis genocid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel