Data publicării:

Marea Britanie va trimite tancuri la exercițiile de război ale NATO, pe fondul temerilor privind un conflict cu Rusia

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Forțele britanice trimit deja sute de alte tipuri de vehicule militare cu feribotul în Germania pentru faza de deschidere a exercițiului de patru luni, numit Steadfast Defender, care a început la sfârșitul lunii ianuarie.

Majoritatea tancurilor de luptă principale Challenger 2 vor fi transportate pe calea ferată din Marea Britanie prin tunelul de sub Canalul Mânecii, iar 12 tancuri vor fi scoase din depozitul din Germania - unde se află - pentru a se alătura exercițiului militar NATO.

Forțele britanice trimit deja sute de alte tipuri de vehicule militare cu feribotul în Germania pentru faza de deschidere a exercițiului de patru luni, numit Steadfast Defender, care a început la sfârșitul lunii ianuarie.

Cele 51 de tancuri se vor alătura la exercițiile de război în luna mai, marcând cea mai mare desfășurare de antrenament a forțelor britanice blindate și mecanizate din 1984 încoace.

Maiorul Simon Robertson, în vârstă de 44 de ani, comandantul secund al Regimentului 17 Portuar și Maritim, Royal Logistic Corp, supraveghea marți încărcarea camioanelor militare, a transportoarelor și a vehiculelor de infanterie pe unul dintre feriboturile din Portul Militar Marchwood din Southampton.

El a declarat că Marea Britanie trebuie să fie "pregătită pentru orice".

"Acest exercițiu, împreună cu toate celelalte, este doar o modalitate de a ne antrena, de a exersa și de a întări legăturile și înțelegerea... pe care le avem cu aliații noștri din NATO ", a spus el.

Dar parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dimensiunea flotei britanice de tancuri - care, cu doar 213 tancuri, reprezintă doar o fracțiune din cele 1.750 de tancuri din inventarul rusesc.

Serviciul de Informații Externe al Estoniei a avertizat că Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu

De asemenea, se crede că armata rusă a pierdut până acum peste 3.000 de tancuri în timpul războiului din Ucraina.

Accentuând temerile legate de capacitate, doar 148 de tancuri britanice urmează să fie modernizate la varianta Challenger 3 - un program de 800 de milioane de lire sterline, menit să îmbunătățească capacitățile flotei și să prelungească data de scoatere din uz a acesteia până în 2040.

Anul trecut, Marea Britanie a devenit prima țară care a oferit tancuri occidentale Ucrainei pentru efortul său de război, transferând 14 tancuri Challenger 2.

În plus, o escadrilă de tancuri britanice se află în Estonia, ca parte a unei misiuni NATO de descurajare a agresiunii rusești.

Challenger 2 a fost folosit anterior în Bosnia și în timpul războiului din Irak din 2003. Aflat în serviciu din 1998, tancul cântărește 62,5 tone și este înarmat cu un tun cu țeavă de 120 mm și un tun cu lanț de 7,62 mm.

Exercițiile vin în contextul în care Serviciul de Informații Externe al Estoniei a avertizat că Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu.

Într-o evaluare anuală a riscurilor de securitate, agenția de spionaj a declarat săptămâna aceasta că o consolidare a forțelor aliate ar putea descuraja Moscova să atace, Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel