Urmărește emisiunea live
Marea Britanie suspendă contactele bilaterale cu Rusia. Expulzare diplomaţi ruşi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
După apariţia cazului Skripal, Marea Britanie va expulza 23 de diplomaţi ruşi şi suspendă 'contactele bilaterale' cu Moscova, anunţă Theresa May.

Premierul britanic Theresa May a declarat, miercuri, că Londra va expulza 23 de diplomaţi ruşi, considerând că Moscova este 'vinovată' de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury (în sud-vestul Angliei), transmite AFP.

De asemenea, şefa executivului britanic a anunţat 'suspendarea contactelor bilaterale' cu Rusia. Numărul diplomaţilor ruşi acreditaţi în Marea Britanie era până acum de 59.

'În baza Convenţiei de la Viena, Marea Britanie va expulza 23 de diplomaţi ruşi identificaţi ca fiind ofiţeri de informaţii sub acoperire', a spus Theresa May în Parlamentul de la Londra. 'Ei au termen o săptămână să părăsească Marea Britanie', a adăugat şefa guvernului britanic.

Premierul britanic a spus că una dintre cele mai importante expulzări din Londra din ultimii 30 de ani va degrada capabilităţile serviciilor de informaţii ruseşti din Marea Britanie pentru următorii ani. 'Vom îngheţa active ale statului rus ori de câte ori avem dovezi că pot fi folosite pentru a ameninţa viaţa sau bunurile cetăţenilor sau rezidenţilor britanici', a mai spus Theresa May.

Totodată, şefa guvernului britanic a anunţat că Londra va anula o invitaţie adresată ministrului de externe rus Serghei Lavrov de a vizita Marea Britanie şi nu va trimite niciun oficial sau membru al familiei regale la Campionatul Mondial de Fotbal din acest an din Rusia.

'Confirm că niciun ministru sau membru al familiei regale nu va participa la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia din vara acestui an', a declarat May, denunţând vinovăţia Moscovei în otrăvirea fostului spion rus şi a fiicei sale pe teritoriul britanic. De asemenea, premierul britanic a declarat că regretă 'calea' urmată de Vladimir Putin în diplomaţie.

'Mulţi dintre noi şi-au întors privirile cu speranţă către Rusia post-sovietică. Ne-am dorit o relaţie mai bună şi este tragic că preşedintele Putin a ales să urmeze această cale', a continuat Theresa May. Răspunsul Rusiei la solicitarea Londrei de a oferi explicaţii în cazul Skripal 'a demonstrat un dispreţ total pentru gravitatea acestor evenimente. Au tratat folosirea unui agent neurotoxic de uz militar în Europa cu sarcasm, dispreţ şi sfidare', a menţionat May.

'Nu există nicio altă concluzie în afară că statul rus este vinovat pentru tentativa de asasinare a lui Skripal şi a fiicei sale şi pentru ameninţarea vieţilor altor cetăţeni britanici din Salisbury, inclusiv cea a sergentului Nick Bailey', a adăugat ea. 'Aceasta reprezintă o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Regatului Unit', a conchis premierul britanic.

[citeste si]

Rusia neagă implicarea în otrăvirea fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia. Cei doi au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. De atunci, tatăl şi fiica se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

Ambasadorul Marii Britanii în Rusia, Laurie Bristow, a participat la o reuniune la Ministerul de Externe rus unde s-a discutat cazul otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal.

'Am discutat cu colegii despre recentul incident din Salisbury şi răspunsul Rusiei la solicitările pe care le-am formulat la începutul săptămânii. Premierul Theresa May va face o declaraţie în parlament miercuri după-amiază', a mai spus Bristow.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel