Marea Britanie - Peste 40% dintre utilizatorii reţelelor de socializare au distribuit ştiri false
Mai mult de patru din 10 britanici care au distribuit ştiri politice pe reţelele de socializare au recunoscut că au diseminat materiale false sau inexacte, potrivit unui nou studiu academic, citat vineri de Press Association.
Aproape o cincime dintre aceştia (18,7%) spun că fac acest lucru pentru a enerva în mod deliberat alte persoane ('trolling'), potrivit cercetării. Autorii studiului, realizat de Online Civic Culture Centre (OCCC) din cadrul Universităţii Loughborough, spun că rezultatele ar trebuie să reprezinte un semnal de alarmă asupra faptului că cinismul a cuprins o minoritate substanţială dintre britanicii prezenţi pe reţelele de socializare.
Bărbaţii sunt mai înclinaţi să distribuie ştiri false în comparaţie cu femeile şi internauţii tineri, iar persoanele preocupate de politică au, de asemenea, tendinţa de a distribui mai multă informaţie falsă. În total, mai mult de jumătate (57,7%) dintre britanicii care folosesc reţelele de socializare chestionaţi pentru acest sondaj au declarat că s-au confruntat cu ceea ce consideră a fi fake news politic în ultima lună.
Circa 42,8% au mărturisit că au distribuit ştiri false, 17,3% dintre aceştia recunoscând că ştiau că informaţia era falsă atunci când au distribuit-o. Circa un sfert (33,8%) au spus că au fost corectaţi de alţi utilizatori de pe reţelele de socializare, dar doar 8,5% au spus că au criticat o altă persoană care a propagat ştiri false.
Întrebaţi de ce distribuie ştiri politice pe platforme de socializare precum Facebook, Twitter, Instagram şi WhatsApp, 65,5% dintre intervievaţi au spus că au procedat astfel pentru a-şi exprima sentimentele, iar un procent asemănător, pentru a-i informa pe alţii. Puţin peste jumătate (51,1%) au explicat că vor să afle părerile altor persoane, 43,9% vor să-i influenţeze pe alţii, 43,7% pentru a iniţia o discuţie, 33,5% pentru a provoca amuzament, 29,6% pentru a simţi că aparţin unui grup, iar 29,4% pentru a-şi arăta cunoştinţele în domeniu politic. Circa 24,2% dintre participanţi spun că fac acest lucru pentru a le face altora pe plac, iar 18,7% pentru a enerva alte persoane. Studiul a calificat numărul celor care au recunoscut faptul că acţionează deliberat pentru a enerva ca fiind îngrijorător.
'Dacă aproape o cincime dintre utilizatorii britanici de social media care distribuie ştiri o fac în primul rând pentru a enerva alte persoane, o relaţie de consolidare reciprocă între reţelele de socializare şi antagonismul emoţional s-ar putea înrădăcina în cultura civică online', au avertizat autorii studiului condus de directorul OCCC, profesorul Andrew Chadwick. Cercetarea a identificat o problemă generală a scăderii încrederii, cinismului şi pasivităţii printre britanicii prezenţi pe platformele de socializare.
'De-a lungul timpului, situaţia ar putea contribui la un nivel redus de conştientizare pe reţelele de socializare în ceea ce priveşte calitatea diferitelor tipuri de ştiri şi la o normă culturală nocivă care permite orice atunci când vine vorba de conţinut distribuit online. 'Dacă nu este ţinut sub control, acest lucru face mai dificil de stabilit condiţiile minime necesare pentru a distinge adevărul de neadevăr - condiţie care permite cetăţenilor să participe la discuţii politice relevante în ciuda diferenţelor politice'. 'În peisajul media actual, un număr mare de cetăţeni obişnuiţi diseminează cu regularitate informaţii politice. În consecinţă, informaţiile false sau înşelătoare pot fi distribuite pe scară largă, în mod rapid.' Studiul, la care au participat 2.005 de adulţi britanici, a fost realizat în perioada 5-16 iulie 2018.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News