Marea Britanie interzice mașinile noi pe benzină, motorină și hibrid. Vezi de când
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Autoritățile din Marea Britanie au decis și vor interzice mașinile noi pe benzină, motorină și hibrid. Măsura intră în vigoare cu cinci ani mai devreme decât era planificat. 

Marea Britanie va interzice vânzarea de autoturisme noi pe benzină și motorină, precum și cele hibrid, din 2035, cu cinci ani mai devreme decât era planificat, în încercarea de a reduce poluarea aerului, anunță Reuters, scrie Mediafax. 

Primul ministru Boris Johnson încearcă să folosească anunțul pentru a spori precepția legată de mediu a Regatului Unit, după ce l-a concediat pe șeful unei conferințe privind schimbările climatice din Glasgow, planificată pentru noiembrie, cunoscută sub numele de COP26.

Summitul COP26 de două săptămâni este considerat un moment al adevărului pentru Acordul de la Paris din 2015 privind combaterea încălzirii globale, cu responsabilitatea de a convinge marile țări poluante să accepte reduceri de emisii mai ambițioase.

Marea Britanie vrea zero emisii

Marea Britanie s-a angajat să ajungă la zero emisii până în 2050, dar Rebecca Newsom, șefa organizației Greenpeace din Marea Britanie, a declarat că Johnson trebuie să ia măsuri mai ample decât cele pentru transport.

„Avem nevoie de o regândire completă a modului în care ne alimentăm economia, ne construim case, ne mișcăm și ne creștem mâncarea", a spus ea.

Pasul Marii Britanii este o victorie pentru mașinile electrice care, multiplicate la nivel global, ar putea afecta situația producătorilor de petrol, ar transforma industria auto și una dintre emblemele capitalismului din secolul XX: automobilul în sine.

Interzicerea mașinilor diesel 

Țări și orașe din întreaga lume au anunțat că intenționează să interzică vehiculele diesel în urma scandalului Volkswagen din 2015, pe fondul regulilor mai dure privind dioxidul de carbon ale UE.

Primarii din Paris, Madrid, Mexico City și Atena au spus că intenționează să interzică vehiculele diesel în centrele orașelor până în 2025. Franța se pregătește să interzică vânzarea de mașini cu ardere internă până în 2040, iar parlamentul norvegian și-a stabilit un obiectiv ca până în 2025 toate automobilele să fie cu emisii zero.

Amenințare pentru locurile de muncă din Germania

Interdicția reprezintă o amenințare pentru locurile de muncă din Germania, întrucât Marea Britanie este cea mai mare piață de export pentru producătorii de mașini, reprezentând aproximativ 20% din vânzările globale.

Modelele diesel și pe benzină reprezintă în continuare 90% din vânzările din Marea Britanie, iar potențialii cumpărători de modele mai ecologice sunt îngrijorați de disponibilitatea limitată a punctelor de încărcare, de autonomia anumitor modele și de costuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel