Data actualizării:
Data publicării:

Marea Britanie, în faţa a "doi ani dureroşi": Va fi cea mai lungă recesiune din ultimul secol

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Pixabay, via Pexels
Fotografie de la Pixabay, via Pexels

Britanicii au fost avertizaţi să se pregătească pentru doi ani de suferinţă economică. Avertismentul vine la scurt timp după ce Banca Angliei a făcut cea mai mare creştere a dobânzii de politică monetară din ultimele trei decenii, cu 0,75%. 

Alături de această măsură, vine şi avertismentul conform căruia Marea Britanie este deja în recesiune şi va continua să fie până la jumătatea anului 2024. 

Dacă acest lucru se va confirma, atunci va fi cea mai lungă perioadă de criză economică experimentată de Marea Britanie din 1920 până acum. Banca Angliei anticipa, iniţial, o perioadă de criză nu mai lungă de 15 luni. Până în 2025, prevede Banca Angliei, rata şomajului va ajunge de la 3,5%, cât este acum, la 6,5%, scrie Daily mail

După acest anunţ, cancelarul Jeremy Hunt a recunoscut că "va fi foarte greu pentru familii care au de plătit ipoteci, dar şi pentru toţi ceilalţi din ţară. Vor fi doi ani dureroşi. Cel mai bun lucru pe care îl poate face Guvernul, dacă vrea să încetinească aceste creşteri ale ratelor dobânzilor de politică monetară, este să arate că poate reduce datoria publică. Familiile din toată ţara trebuie să îşi chibzuiască economiile. Acelaşi lucru trebuie să facem şi noi, ca Guvern". 

Marea Britanie se plânge că încearcă să facă față unei „invazii” de albanezi. Premierul Albaniei răspunde: Este o retorică uşoară care ignoră faptele

Prim-ministrul albanez Edi Rama a condamnat Londra miercuri pentru remarcile pe care le consideră discriminatorii la adresa albanezilor, după ce responsabili britanici au acuzat compatrioţi ai săi pentru imigrarea ilegală în Marea Britanie, informează France Presse.

Traversarea Canalului Mânecii cu ambarcaţiuni mici de către migranţi este o problemă pentru responsabilii britanici, în timp ce ar trebui teoretic ca Brexit-ul să controleze mai bine graniţele ţării.

Potrivit statisticilor oficiale, albanezii reprezintă acum majoritatea celor care îl traversează.

Într-o serie de mesaje postate pe contul său de Twitter, Edi Rama a spus că oficialii britanici au "discriminat" în mod activ albanezi.

"A ţinti albanezii (cum au făcut-o unii în mod ruşinos atunci când luptau pentru Brexit) ca fiind cauza problemelor de frontieră şi criminalitate în Regatul Unit este o retorică uşoară ce ignoră faptele", a scris premierul albanez pe Twitter.

"Albanezii din Marea Britanie muncesc din greu şi îşi plătesc impozitele. Regatul Unit ar trebui să lupte cu bandele criminale indiferent de cetăţenie şi să înceteze discriminarea albanezilor pentru a justifica eşecurile politice", a adăugat el.

Ministrul britanic de interne Suella Braverman s-a trezit în centrul primei crize a guvernului prim-ministrului Rishi Sunak din cauza gestionării afluxului de migranţi.

În timpul unei dezbateri în Parlament, ea a menţionat, vorbind despre problemă, o "invazie" a Angliei de către migranţi, arătând cu degetul în special către solicitanţii de azil albanezi.

Recent a fost menţionată cifra de 12.000 de albanezi care au ajuns trecând Canalul în cursul anului, faţă de doar 50 în 2020.

Regatul Unit se confruntă cu un număr record de traversări ale Canalului cu ambarcaţiuni mici, aproape 40.000 de la începutul anului. Guvernul se aşteaptă ca cifra să ajungă la 50.000 până la sfârşitul acestui an.

Bandele criminale albaneze sunt considerate a fi în fruntea traficului de migranţi în Marea Britanie. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel