Marea Britanie extinde sancțiunile. Iubita lui Putin, dar și fosta soție a acestuia se află pe lista actualizată a Londrei
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 13 mai 2022, 16:21
WhatsApp
Foto: Capturi video Youtube
Foto: Capturi video Youtube
Marea Britanie a sancționat rudele apropiate și prietenii președintelui rus Vladimir Putin despre care se crede că și-au ascuns averea personală de mulți ani.

Lista celor 12 persoane sancționate vineri le include pe Lyudmila Ocheretnaya, fosta soție și fostă primă doamnă a lui Putin, cât și pe Alina Kabaeva, o gimnastă olimpică despre care se presupune că ar avea o relație personală strânsă cu președintele rus (și ar fi mama unora dintre copiilor lui); bunica lui Kabaeva, un asociat de lungă durată cu Putin și trei dintre verii lui Putin, printre alții.

Au fost sancționați și oameni de afaceri, inclusiv Alexander Plekhov, un prieten apropiat al președintelui rus a cărui companie Vital Development Corporation a beneficiat, potrivit guvernului britanic, de un patronaj de stat semnificativ.

Toți vor fi afectați de o înghețare a activelor, care îi va împiedica să folosească orice fonduri sau active deținute în Marea Britanie. Li se va impune și o interdicție de călătorie, care le interzice să intre în Regatul Unit.

În cazul în care aceștia se află deja pe teritoriul țării vor fi nevoiți să o părăsească. 

Deși acestea nu sunt nume foarte cunoscute publicului, guvernul Regatului Unit susține că „loialitatea lor veșnică” față de Putin „a reprezentat un folos personal” și l-au ajutat pe președinte să-și ascundă o parte din averea sa personală masivă, nedeclarată, a spus un oficial britanic.

Bunurile declarate ale lui Putin includ doar un mic apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică din anii 1950, o remorcă și un garaj mic, a spus guvernul.

Investigațiile jurnalistice au expus ulterior faptul că Putin ar fi proprietarul de facto al unui iaht de 566 de milioane de lire sterline și un conac de 1 miliard de dolari, „deținute” în acte de asociatul lui Putin, Arkady Rotenberg, care a fost sancționat în decembrie 2020.

Pe lânga asta, Alexei Navalnîi a făcut publice mai multe proprietăți ale lui Putin, în documentarul fenomen care îi servește drept platformă politică.

„Demascăm și țintim rețeaua umbrită care susține stilul de viață de lux al lui Putin și înăsprim menghiul din cercul său interior”, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?