Marea Britanie, avertisment: Amenințarea nucleară a Iranului este mai avansată ca niciodată
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pxhere
Foto cu rol ilustrativ: Pxhere
Amenințarea programului nuclear iranian este mai avansată ca niciodată, transmite ministrul de Externe britanic, James Cleverly.

Ministrul de externe britanic James Cleverly a avertizat că ameninţarea din partea programului nuclear iranian este mai avansată ca niciodată, transmite sâmbătă dpa.

În cadrul unei conferinţe privind securitatea organizată în Bahrain, Cleverly a acuzat regimul de la Teheran de răspândirea distrugerii şi a unei băi de sânge în întreaga lume, potrivit Agerpres. El a avertizat că armele livrate de Iran ameninţă securitatea în Orientul Mijlociu şi în afara acestei regiuni, dând ca exemplu al influenţei Teheranului atacurile ruseşti cu drone fabricate în Iran împotriva infrastructurii civile din Ucraina.

Armele furnizate de Iran ameninţă întreaga regiune. Astăzi, programul nuclear iranian este mai avansat ca niciodată, iar regimul a recurs la vânzarea către Rusia de drone înarmate care ucid civili în Ucraina, a subliniat şeful diplomaţiei britanice. El a reafirmat că Londra este decisă să lucreze împreună cu ţările prietene pentru a contracara ameninţarea iraniană, a interzice traficul cu arme convenţionale şi a împiedica regimul să achiziţioneze o capabilitate de arme nucleare.

Kim Jong Un avertizează SUA: Guvernul nostru va reacţiona cu o confruntare totală

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că Phenianul va răspunde cu arme nucleare la noi ameninţări din partea SUA şi a altor forţe ostile, conform informaţiilor difuzate sâmbătă de presa de stat, transmite dpa.

Conform KCNA, Kim Jong Un "a declarat solemn că, dacă inamicii continuă să reprezinte ameninţări" la adresa Coreei de Nord, "partidul şi guvernul nostru vor reacţiona cu hotărâre la bombe nucleare cu arme nucleare şi la o confruntare totală cu o confruntare totală", scrie Agerpres.

Coreea de Nord a testat vineri o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune suspectată a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), determinând o reacţie de condamnare din partea SUA şi un exerciţiu aerian comun cu forţele sud-coreene. KCNA a informat sâmbătă că racheta testată a fost un "Hwasong-17", un nou tip de ICBM, şi că a fost lansată sub îndrumarea liderului ţării pe fondul "manevrelor militare confruntaţioniste nesăbuite ale SUA şi ale altor forţe ostile".

Racheta nord-coreeană a fost lansată din zona Sunana, în Phenian, în jurul orei locale 10:14 (0114 GMT), a informat Yonhap. Mai târziu în cursul zilei de vineri, Coreea de Sud şi Statele Unite au realizat un exerciţiu aerian ofensiv comun ca răspuns la acest test. Rachetele cu capacitatea de a parcurge peste 5.500 de kilometri sunt considerate ICBM. Rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord să testeze rachete balistice de orice tip, inclusiv cele care pot purta focoase nucleare.

Situaţia din peninsula coreeană este în prezent foarte tensionată, iar observatorii se tem de iminenţa unui test nuclear din partea regimului de la Phenian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel