Marea Britanie a stârnit furia Chinei din cauza discuțiilor comerciale cu Taiwan: Taiwanul este o parte inseparabilă a Chinei, nu este o țară
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Timo Volz: Pexels
Fotografie de la Timo Volz: Pexels
Beijingul emite un avertisment cu privire la discuțiile de la Londra cu negociatorul comercial șef al Taiwanului.

Marea Britanie a fost avertizată că Taiwanul este o ”parte inseparabilă a Chinei” după ce a purtat discuții unu-la-unu privind comerțul cu un oficial de top din Taiwan.

Negociatorul comercial șef al Taiwanului s-a întâlnit cu omologii săi britanici la mijlocul lunii iunie pentru a discuta despre comerțul bilateral dintre cele două țări și pentru a obține sfaturi cu privire la oferta insulei asiatice de a adera la Acordul pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) ce cuprinde deja 11 națiuni. 

Dar Beijingul a lansat un avertisment în direcția Londrei după întâlnirea ministrului din Taipei, John Deng, cu oficialii britanici.

”Taiwanul este o parte inseparabilă a Chinei, nu este o țară, care este universal recunoscută de comunitatea internațională”, a spus un purtător de cuvânt diplomatic chinez. Partidul Comunist Chinez consideră ”reunificarea cu Taiwan”, o insulă autonomă, un scop politic cheie.

Ministrului din Taipei, John Deng, s-a întâlnit cu ”oficialii economici și comerciali” ai guvernului britanic în timpul vizitei sale la Londra în perioada 16-18 iunie, a confirmat pentru Politico un purtător de cuvânt al Biroului de Reprezentanță din Taipei din Marea Britanie. Discuțiile lor au acoperit ”subiecte, inclusiv CPTPP și relațiile comerciale”, au adăugat ei.

Departamentul Comercial al Marii Britanii, care nu a făcut publice întâlnirea, a confirmat că Deng s-a întâlnit cu oficiali britanici din domeniul economic și comercial, dar nu a detaliat discuțiile.

Cele două țări depun eforturi pentru a-și spori legăturile comerciale, iar Taiwanul  solicită sfatul Marii Britanii, deoarece lucrează și pentru a adera la CPTPP.

Taiwan a depus o cerere oficială de aderare la CPTPP în septembrie anul trecut, la o săptămână după ce Beijingul a depus o cerere de aderare la grup. China a revendicat Taiwanul de când rivalii Partidului Comunist Chinez au fugit acolo și au revendicat insula ca stat suveran după ce a pierdut Războiul Civil al țării în 1949.

Întâlnirea are loc într-un moment sensibil pentru relațiile Marea Britanie-China, pe fondul opoziției crescânde față de Beijing din partea liderilor parlamentari conservatori.

Liz Truss: Lumea trebuie să învețe lecțiile din Ucraina

Secretarul de Externe, Liz Truss, a declarat pentru Times Radio la sfârșitul săptămânii trecute că lumea trebuie ”să învețe lecțiile din Ucraina” cu privire la Taiwan.

Lumea liberă, a spus ea, trebuie să ”se asigure că Taiwanul are capacitatea de a se apăra, că noi continuăm să menținem pacea în strâmtoarea Taiwan”.

China a spus că se opune ”hotărât”  eforturilor Taiwanului de a deveni membru al CPTPP.

Comerțul total cu bunuri și servicii între Marea Britanie și Taiwan  a fost  de 8,3 miliarde de lire sterline în 2021.

Citește și: 

China a blocat participarea Taiwanului la reuniunea ONU pentru oceane

Ministrul de Externe din Tuvalu, Simon Kofe, s-a retras de la Conferința Oceanelor ONU, după ce China a blocat participarea delegației din Taiwan.

Kofe era deja în drum spre Lisabona, Portugalia, pentru întâlnire, dar a decis să se retragă după acțiunile Chinei, a informat Radio New Zealand. Ministerul Afacerilor Externe (MOFA) i-a mulțumit lui Kofe pentru sprijinul său ferm și pentru că nu a cedat abuzului de putere și agresiunii din China.

MOFA și-a exprimat, de asemenea, recunoștința sinceră față de guvernul din Tuvalu pentru sprijinirea Taiwanului în promovarea participării sale internaționale. Ministerul a condamnat ferm China pentru abuzul de putere din cadrul Comitetului de acreditare al ONU pentru a amenința Tuvalu, aliatul Taiwanului, să revizuiască lista delegațiilor.

MOFA a spus că presiunea Chinei asupra statelor membre nu a dezvăluit decât încă o dată natura sa disprețuitoare. Guvernul din Taiwan va continua să coopereze cu aliații și țările care au aceleași opinii pentru a contracara în comun influența rău intenționată a Chinei asupra ONU, a adăugat ministerul.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel