Data publicării:
Marea Britanie a impus sancțiuni băncilor rusești. Banca Centrală, pusă din GREȘEALĂ pe listă
Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești.
UPDATE:
Marea Britanie a atribuit marţi greşit adresa Băncii Centrale a Rusiei unei bănci private ce are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin şi care este vizată de sancţiunile anunţate de premierul britanic Boris Johnson, relatează Agerpres, citând Reuters.
În urma recunoaşterii de către Rusia a republicilor separatiste proruse din estul Ucrainei, guvernul condus de Boris Johnson a instituit sancţiuni împotriva a cinci bănci ruseşti. Printre acestea se numără şi Banca Rossiya, despre care guvernul de la Londra spune că este deţinută de o elită a miliardarilor ruşi care au legături directe cu Putin. Cel puţin deocamdată, marile bănci de stat ruseşti nu au fost cuprinse în lista britanică de sancţiuni.
Dar guvernul britanic a menţionat ca adresă a Băncii Rossiya Neglinnaya, 12, Moscova, 107016, adresă ce corespunde de fapt Băncii Centrale a Rusiei, cunoscută în Rusia şi ca Banca Rossiya.
Banca privată Rossiya îşi are sediul principal în oraşul Sankt Petersburg. Cât despre strada Neglinnaya din Moscova, acolo a fost timp de cel puţin un secol sediul Băncii Centrale a Rusiei ori a Uniunii Sovietice.
Deocamdată nici Ministerul de Externe britanic şi nici Banca Centrală din Moscova nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta asupra confuziei create. O sursă apropiată Băncii Centrale ruse a declarat că această instituţie consideră că este vorba despre o greşeală, care nu are vreun impact asupra operaţiunilor sale.
Știrea inițială:
Marea Britanie impune sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești, precum și împotriva oamenilor de afaceri Ghenadi Timcenko, Boris și Igor Rotenberg, apropiați președintelui rus. Acest lucru a fost anunțat în Parlament de premierul Boris Johnson.
Acestea sunt Rossiya Bank, Promsvyazbank, Banca de Economii Industrială, Banca Mării Negre pentru Dezvoltare și Reconstrucție (Banca Mării Negre) și Genbank, relatează BBC News, citat de Interfax.
Toate activele acestor oameni și bănci din Marea Britanie vor fi înghețate, iar lui Rotenberg și Timchenko li se va refuza intrarea în Marea Britanie, în plus, tuturor companiilor și cetățenilor britanici li se va interzice orice cooperare cu aceștia, a avertizat premierul.
El a subliniat că aceasta este doar ”prima tranșă” de sancțiuni pe care guvernul său este gata să o impună și, dacă este cazul, pot fi introduse și alte restricții.
Boris Johnson, avertisment privind o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina
Johnson a mai spus că Europa ar trebui să se pregătească pentru o ofensivă militară rusă la scară largă împotriva Ucrainei și a avertizat că, în cel mai rău caz, țara europeană de 44 de milioane de oameni va deveni ținta unei agresiuni lansate fără nicio justificare. Premierul a îndemnat pe toată lumea să încerce să găsească o ieșire pașnică din criza actuală.
„Vom continua să căutăm o soluție diplomatică până în ultimul moment posibil, dar trebuie să luăm în considerare faptul că niciunul dintre mesajele noastre nu a fost ascultat”, a spus Johnson în Camera Comunelor.
Înainte de aceasta, Uniunea Europeană a spus că pentru recunoașterea republicilor Donbas, împotriva Rusiei vor fi impuse sancțiuni care ar afecta ”accesul statului și guvernului rus la piețele europene de capital” și ar afecta băncile care finanțează Forțele Armate Ruse, dar și „alte operațiuni” în teritoriile Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Potrivit Bloomberg, vorbim despre Promsvyazbank, Rossiya Bank (din 2014, este sub sancțiunile SUA), precum și despre corporația de stat VEB.
Lista afaceriștilor ruși interziși în Marea Britanie
Tatăl lui Igor Rotenberg, Arkady Rotenberg, se află sub sancțiuni britanice din 2014.
Igor Rotenberg a fost supus sancțiunilor americane din 2018. Este coproprietar al RT-Invest Transport Systems LLC (RTITS, operator al sistemului de taxare pentru camioane de stat Platon).
Boris, fratele mai mic al lui Arkady Rotenberg, care a căzut sub sancțiunile Londrei, este coproprietar al SMP Bank. Gennady Timchenko, proprietarul companiei de investiții Volga Group, se află sub sancțiuni americane din 2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News