Data actualizării:
Data publicării:

Marea Britanie: 1000 de migranți pe bărci într-un weekend

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels

Brexitul trebuia să reducă sosirile ilegale. Dar de la începutul anului, peste 26 de mii de oameni au aterizat în țară de pe coastele UE.

Criza migratorie din Marea Britanie se agravează pe zi ce trece. În acest weekend, autoritățile britanice au înregistrat sosirea a 960 de migranți sosiți pe țărmurile Regatului Unit, sosiți ilegal cu bărci improvizate plecate de pe coastele Europei de Nord, din Franța până în Olanda.

Aceasta este a doua cea mai mare cifră după ce 1.295 de migranți au fost identificați într-o singură zi de 22 august, un record pentru țară. Problema, conform Europa Today, a provocat o bătaie de cap politică majoră pentru guvernul britanic, care a promis controale mai dure la frontieră după părăsirea Uniunii Europene.

Peste 26.000 de migranți au sosit în Regatul Unit prin Canalul Mânecii în acest an, iar recordul de anul trecut ar putea fi doborât când au sosit 28.500. Un recent raport parlamentar britanic a estimat că în acest an există o posibilitate de 60.000 de persoane, în ciuda promisiunilor repetate din partea guvernului conservator, care a făcut din această problemă o prioritate după Brexit și plătește Franței milioane pentru a o ajuta. face primirea migranților mai strictă.

Creșterea sosirilor vine în contextul încercărilor guvernului de a-i deporta în Rwanda pe toți cei care intră ilegal în Regatul Unit. Planul întocmit de Londra în cadrul unei controversate reforme a sistemului de imigrare prevede o contribuție economică autorităților ruandeze pentru a-i primi pe migranții deportați în instituții speciale și în așteptarea ca cererile lor de azil să fie examinate de Londra.

Numeroase organizații umanitare și religioase britanice, precum și parlamentari de opoziție și membri ai partidului de guvernământ însuși, se opun deportărilor ca fiind ilegale și care încalcă drepturile omului ale solicitanților de azil. În iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a împiedicat decolarea primului avion spre Rwanda și a cerut justiției britanice să examineze legalitatea programului de deportare. Curtea Supremă a Regatului Unit va aborda cazul în această săptămână, deoarece autoritățile de imigrație au anunțat că pregătesc un nou zbor.

Citește și:

Liz Truss, noua șefă a Partidului Conservator din Marea Britanie

Liz Truss l-a învins pe Rishi Sunak. Cei doi şi-au petrecut ultimele şase săptămâni luptându-se pentru a-i convinge pe membrii conservatori că au ceea ce este necesar pentru a conduce partidul - şi ţara - după ce Boris Johnson a demisionat.

Liz Truss a primit peste 80.000 de voturi în alegerile interne din partid, în timp ce contracandidatul său, Rishi Sunak, a obținut în jur de 60.000 de voturi.

Truss va fi învestită marți de Regina Elisabeta a II-a și va deveni a treia femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii.

În cursul săptămânii, noul prim-ministru este de aşteptat să ţină un discurs în faţa Downing Street, să-şi numească membrii Guvernului.

Boris Johnson şi-a anunţat demisia în iulie, după ce rezistase mult timp în faţa contestatarilor din propriul partid şi scandalurilor eclipsate o perioadă de războiul început de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie, remarcându-se de atunci prin susţinerea fermă faţă de Kiev, mai ales prin ajutorul militar oferit.

Perspectiva ca Liz Truss să devină premier al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord era privită de UE cu un amestec de iritare şi nelinişte, diplomaţi europeni afirmând că, odată cu războiul din Ucraina şi problemele provocate de inflaţie, ultimul lucru de care au nevoie este o luptă cu Londra pe marginea Brexitului, nota Reuters.

Ca ministru de Externe în guvernul demisionarului Boris Johnson, Liz Truss a promovat o legislaţie ce suspendă unilateral o parte a acordului privind Brexitul convenit cu UE şi a promis adoptarea acestei legislaţii dacă devine premier, o mişcare ce va aduce Londra pe un curs de coliziune cu Bruxellesul.

Liz Truss are puţini admiratori în blocul comunitar. Întrebată luna trecută dacă dacă îl consideră pe preşedintele francez Emmanuel Macron 'prieten sau duşman', ea a răspuns: 'juriul deliberează'.

În actualul context, este bizar că ea crede că-şi poate permite astfel de remarci. Noi suntem concentraţi 200% asupra războiului din Ucraina, asupra inflaţiei puternice. Nu avem timp de pierdut cu asta, spune un diplomat de la Bruxelles.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel