Marea Barieră de Corali, "substanţial compromisă" de criza climatică
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Eforturile Australiei de a proteja Marea Barieră de Corali sunt "fără precedent", dar trebuie intensificate pentru a evita includerea acesteia pe lista patrimoniului mondial "în pericol", se arată într-un raport publicat luni, relatează AFP.  

Autorii raportului, doi experţi ai UNESCO şi Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), au avertizat că degradarea Marii Bariere de Corali continuă sub efectele combinate ale încălzirii globale şi diferitelor poluări legate de agricultură şi pescuit.

Potrivit experţilor, "în pofida eforturilor ştiinţifice şi a gestionării fără precedent" depuse de Australia în ultimii ani, "valoarea universală remarcabilă a zonei este afectată semnificativ de factorii schimbărilor climatice".

Capacitatea zonei de a rezista la aceste impacturi este "substanţial compromisă", în special - dar nu exclusiv - din cauza degradării calităţii apei". În plus, "lipsesc obiective clare", iar măsurile şi proiectele "nu sunt implementate pe deplin", au mai spus autorii raportului.

Potrivit acestora, "deşi s-au depus eforturi semnificative pentru a reduce scurgerea de nitraţi şi fosfaţi (...), este necesar să se asigure o reducere mai mare a acestor poluanţi în următorii trei ani decât s-a realizat după 2009".

Australia a evitat în iulie 2021 ca UNESCO să înscrie Marea Barieră de Corali pe lista siturilor Patrimoniului mondial în pericol, în pofida îngrijorării exprimate de comunitatea ştiinţifică cu privire la degradarea acestui ecosistem unic.

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis să amâne o astfel de decizie, după un lobby intens din partea Australiei. Membrii comitetului, inclusiv China, Rusia şi Arabia Saudită, au considerat că autorităţile de la Canberra ar trebui sa aibă mai mult timp pentru a face bilanţul eforturilor sale de conservare.

"Un dialog constructiv este în desfăşurare cu actualul guvern" condus de premierul Anthony Albanese, a declarat un reprezentat al UNESCO pentru AFP.

Următoarea reuniune a comitetului UNESCO este programată, în principiu, pentru jumătatea anului 2023, când vor putea fi examinate primele rezultate ale acestor măsuri, notează Agerpres.

Raport climatic. Australia trage un semnal de alarmă în privința temperaturilor și a dezastrelor naturale

Un raport australian privind clima este catalogat drept un "apel de trezire" înfricoşător, date fiind concluziile acestuia. 

Creşterea temperaturilor alimentează o degradare generală a mediului înconjurător în Australia şi agravează dezastrele naturale, avertizează un raport guvernamental publicat miercuri, transmit Agerpres și AFP. Schimbările climatice antrenează, de asemenea, o topire lentă a regiunilor alpine fragile de pe imensul continent, contribuind, în acelaşi timp, la o acidificare a oceanelor şi la o creştere a nivelului mării, conform raportului asupra stării climei.

Climatologul Ian Lowe a calificat raportul drept un "apel de trezire" înfricoşător pentru Australia, a cărei creştere economică depinde în mare măsură de exporturile de gaze şi cărbune.

"Amploarea schimbărilor demonstrează că îmbunătăţirea consumului nostru energetic reprezintă o prioritate urgentă", a spus cercetătorul. "De asemenea, trebuie să ne reducem exporturile de cărbune şi gaze", a adăugat el.

Raportul, rezultatul unei cooperări între serviciile de meteorologie ale guvernului şi agenţia ştiinţifică naţională, estimează că în Australia clima s-a încălzit, în medie, cu 1,47 grade Celsius de la începutul înregistrărilor acestor date, în 1910.

Ministrul Mediului, Tanya Plibersek, a consideră acest lucru îngrijorător. "Pentru mediul nostru, pentru comunităţile noastre, acest raport întăreşte necesitatea unei acţiuni urgente privind schimbările climatice", a spus ea.

În ultimii ani, Australia a cunoscut o serie de evenimente meteorologice extreme asociate creşterii temperaturilor la nivel mondial.

La începutul lunii noiembrie, regiuni situate în New South Wales s-au confruntat cu viituri în urma cărora clădiri întregi din zonele rurale au fost luate de ape.

Zeci de mii de locuitori din Sydney au primit ordin de evacuare în iulie, în urma inundaţiilor de la periferie.

În martie, regiunea de pe coasta de est a fost lovită de furtuni violente însoţite de ploi torenţiale care au ucis peste 20 de persoane.

În 2019 şi 2020, incendiile forestiere de amploare au devastat coasta de sud-est a ţării timp de câteva luni.

La rândul său, Marea Barieră de Corali este afectată de fenomenul de "albire" începând din 2016 din cauza încălzirii temperaturii mării.

"Aceste schimbări se produc într-un ritm crescut", se precizează în raport.

"Ultimul deceniu a fost marcat de recorduri extreme ce au condus la catastrofe naturale care sunt exacerbate de schimbările climatice antropice (provocate de om)", se arată în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel