Urmărește emisiunea live
MARE scriitor român, foarte cunoscut la nivel european, uitat în țara noastră. Critic literar: Nu trebuie să ne mirăm că publicul larg nu l-a citit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Drapel Romania
Drapel Romania
România are un mare scriitor european. Din păcate, la nivel național, nu este foarte cunoscut.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache și scriitorul Flaviu George Predescu au dialogat într-o nouă întâlnire literară intitulată ”De Ce Citim – Cum se citește un roman” .

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a spus că România are un mare autor care nu este cunoscut la adevărata sa valoare

”George Bălăiță este un mare autor, din păcate… mult prea puțin cunoscut publicului larg. Am avut privilegiul să-l cunosc. Este un prozator despre care se poate spune, fără niciun fel de dubiu, că este și un scriitor român, dar și un scriitor european, un scriitor care poate fi tradus în orice limbă de circulație fiind reprezentativ nu doar pentru literatura română, ci și pentru literatura europeană”, a zis Daniel Cristea-Enache la DC News.

George Bălăiță a scris multă literatură de sertar.

Întrebat de scriitorul Flaviu George Predescu care a fost factorul care a făcut ca unii scriitori să fie ținuți într-un con de umbră, criticul literar Daniel Cristea-Enache a zis: ”În timpul regimului comunist se știa, la nivelul mentalității, care sunt marii scriitori și aceștia erau cunoscuți ca atare. Erau ca niște clasici în viață.

După 1990, odată cu deschiderea societății, când literatura nu a mai fost atât de importantă, când publicul avea la îndemână foarte mult entertainment, când s-au deschis granițele, apoi au apărut televiziunile, literatura s-a insularizat, a devenit o valoare importantă pentru categorii tot mai restrânse de public. Publicul larg a fost pierdut pentru literatură. Nu trebuie să ne mirăm că publicul larg nu l-a citit pe Bălăiță sau nu l-a citit pe Mircea Horia Simionescu”.

Iată interviul integral:

George Bălăiță a murit pe 16 aprilie 2017. A fost unul dintre prozatorii clasici ai literaturii române contemporane

A debutat publicistic în revista "Luceafarul”, în 1960. Editorial, a debutat cu volumul Călătoria (1964) - proze scurte.

Din 1964, a fost redactor, apoi redactor-sef adjunct la ”Ateneu”. În 1979 s-a mutat la Bucuresti, ca secretar al Uniunii Scriitorilor. A fost bursier al Universităţii din Iowa-City, S.U.A., în 1980.

George Bălăiţă este autorul unor romane esenţiale pentru istoria literaturii române: "Lumea în două zile", 1975, "Ucenicul neascultător", 1977, "Învoiala", 2016, şi al mai multor volume de proză scurtă şi publicistică literară. A fost directorul editurii Cartea Românească între 1981 şi 1990.

A fost premiat cu Premiul Uniunii Scriitorilor în 1975 şi cu Premiul "Ion Creangă" al Academiei Române, în 1977.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel