Mare gest la mare nevoie: SUA ajută Republica Moldova cu 30 de milioane de dolari
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Republica Moldova traversează cea mai neagră perioadă din istoria țării. Războiul de la graniță și amenințarea permanentă a faptului că ar putea fi următoarea țintă a lui Vladimir Putin, la care se adaugă criza energetică și înflația record a îngenuncheat țara vecină. SUA vine în ajutor cu un sprijin financiar de 30 de milioane de dolari.

Republica Moldova a traversat în 2022 cel mai greu an din istoria țării, marcat de o inflație fără precedent și de o creștere a prețurilor din energie, care a îngenuncheat populația. Nici pentru 2023 perspectivele nu sunt prea fericite. Impactul războiului din Ucraina și criza energetică au determinat o creștere a inflației de peste 30% și o explozie a prețurilor la toate produsele și serviciile. Guvernul de la Chișinău nu a avut șansa să se concentreze pe dezvoltarea economică a țării, dat fiind că în contextul actual, a fost nevoit să se concentreze pe supraviețuire. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără asistența externă.

Moldova, victimă colaterală

Republica Moldova a fost permanent supusă șantajului venit de la Kremlin. Cu toate că avea un contract semnat cu furnizorul rus de gaze, în octombrie 2022 Gazprom a neglijat prevederile contractuale cu Moldova și a limitat livrările cu 30%, plafonând volumul de gaze la numai 5,7 milioane metri cubi de gaz pe zi. Pe timp de iarnă, aceasta înseamnă aproximativ 40% din volumul necesar de gaze pentru ambele maluri ale Nistrului sau 100% din necesarul de gaz al Transnistriei.

În acest context, mai multe țări au sărit în ajutorul Republicii. Acum Statele Unite ale Americii au oferit un ajutor financiar de 30 de milioane de dolari pentru a ajuta Republicii Moldova să facă față crizei energetice. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu mulțumiri pentru acest ajutor, conform deschide.md. „În aceste timpuri dificile, Moldova are nevoie de ajutor și comunitatea internațională este solidară cu noi. Sunt recunoscătoare celor de la USAID și PowerUSAID pentru ajutorul de 30 mln de dolari, drept support pentru întărirea sectorului energetic al Republicii Moldova. Acesta ne va ajuta să trecem cu bine peste provocările iernii și să menținem stabilitatea economică a țării”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel