Marcel Ciolacu repară o gafă făcută de Mihai Tudose: Stație de metrou cu numele lui Shinzo Abe
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 26 sep 2022, 17:41
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu repară o gafă făcută de Mihai Tudose.

În 2018, Mihai Tudose îl lăsa cu ochii în soare pe Shinzo Abe, premierul de la acea vreme al Japoniei. Un premier japonez venea în România, lucru care se întâmplă o dată la 20-30 de ani, și n-a mai fost primit de Mihai Tudose, premier la acea vreme, pentru că acesta a ales să demisioneze exact în ziua respectivă. Întâlnirea ar fi fost o premieră în istoria relațiilor diplomatice dintre cei doi, dar fix atunci, România se afla în criză politică după demisia lui Tudose. 

Acum, după moartea lui Shinzo Abe, Marcel Ciolacu vrea să repare gafa lui Mihai Tudose

Președintele PSD a propus ca una dintre staţiile care vor compune viitoarea magistrală de metrou către Otopeni să poarte numele fostului premier Shinzo Abe.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că România şi Japonia au datoria să continue toate proiectele începute atât pe plan politic şi cât şi pe cel economic, cel mai important dintre acestea fiind formalizarea parteneriatului strategic dintre cele două state.

"România şi Japonia au datoria să continue toate proiectele începute atât pe plan politic, cât şi economic. Acesta este mesajul pe care i l-am transmis prim-ministrului Japoniei, Fumio Kishida, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o împreună cu premierul Nicolae Ciucă. Cel mai important obiectiv este să reuşim să accelerăm formalizarea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre, un parteneriat solid care să fie fundamentat pe patru direcţii principale: politic, de securitate, economic şi cultural-ştiinţific. Sunt convins că acest parteneriat va consolida direcţia României de a fi un partener puternic şi credibil al Japoniei, atât în avansarea relaţiilor bilaterale, cât şi în ceea ce priveşte legăturile sale cu NATO şi Uniunea Europeană", a scris Ciolacu pe Facebook.

El i-a transmis premierului Fumio Kishida că şi-ar dori ca una dintre staţiile care vor compune viitoarea magistrală de metrou către Otopeni să poarte numele fostului premier Shinzo Abe, "în semn de respect şi mulţumire pentru eforturile intense pe care le-a depus de-a lungul timpului în consolidarea relaţiilor dintre România şi Japonia".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi prim-ministrul Nicolae Ciucă se află, de luni până miercuri, în Japonia, unde participă la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

Autorităţile japoneze au impus măsuri stricte de securitate în capitala Tokyo, în vederea funeraliilor de stat care au loc marţi pentru fostul premier Shinzo Abe şi la care sunt aşteptaţi numeroşi demnitari străini.

Pentru publicul general sunt amenajate două standuri pentru depunerea de flori, într-un parc în apropiere de sala Nippon Budokan, unde are loc evenimentul principal. Toţi cei care vor să depună flori vor trebui să treacă mai întâi printr-un filtru de securitate incluzând controlul bagajelor, iar accesul pe străzile din jur va fi restricţionat, a precizat guvernul. Mai mult, nu va fi deschisă la faţa locului o carte de condoleanţe şi nu va fi permis accesul cu alte articole în afară de flori, ca de exemplu băuturi sau jucării de pluş, au mai indicat autorităţile japoneze.

Funeraliile, care încep la ora locală 14:00, marţi, sunt finanţate de stat şi au stârnit deja un val de critici, în condiţiile în care costul lor a fost estimat la circa 1,66 miliarde de yeni (11,6 milioane de dolari SUA) din banii contribuabililor, o parte importantă din aceştia fiind alocaţi asigurării securităţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?