Marcel Ciolacu, răbufnire la Ciutacu-n emisiune: Dom'le, pe noi ne-a distrus șmecheria! Nu se poate să faci parte din UE cu astfel de comportament
"Ne ducem spre distrugere!" - a afirmat răspicat prim-ministrul Marcel Ciolacu, marți seara, la România TV.
Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent în platoul România TV, la emisiunea "Punctul culminant" moderată de Victor Ciutacu, unde a vorbit, printre altele, și despre scandalul pensiilor magistraților. A amintit aici cazul procurorului care, la un prim calcul, cumulase o pensie colosală de 100.000 de lei.
Victor Ciutacu a început discuția abrupt: Ați citit știrea că trebuie să mai dați un sac de bani la magistrați?
Marcel Ciolacu: Știți că toate spețele care privesc salarizarea s-au mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Victor Ciutacu: Așa! Și Înalta Curte nu beneficiază de aceleași drepturi?
Marcel Ciolacu: Haideți să nu atacăm...
Victor Ciutacu: Nu atacăm!
Marcel Ciolacu: Eu nu cred că judecătorii de la Înalta Curte își permit să facă așa ceva. Ah... mi-aduc aminte de un procuror general care și-a pus toate veniturile... și le-a adunat... fiindcă era legea cu 90% din ultimele venituri la pensie, vă aduceți aminte? Are vreo 100.000 lei pensie. S-a modificat și asta. Eu când am spus că... Dom'le, pe noi ne-a distrus șmecheria!
Victor Ciutacu a întrebat: Sunteți convins că ne-a distrus șmecheria sau ne-a ajutat să supraviețuim?
Marcel Ciolacu: Ne ducem spre distrugere. Un sistem plin de inechități, un sistem nesustenabil, nepredictibil, cu reguli schimbate în funcție de interese... Nu se poate să faci parte din Uniunea Europeană cu astfel de comportament!
Context:
Ministerul Finanțelor intenționează să eșaloneze până în 2029 plata salariilor majorate ale judecătorilor și procurorilor, salarii care au fost aprobate de conducerea instituțiilor din justiție. Această măsură este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică. Majorările salariale sunt rezultatul creșterii valorii de referință la 605,225 lei, un indicator folosit pentru calcularea veniturilor magistraților. Instituțiile din justiție au argumentat că aceste creșteri au fost impuse de hotărâri judecătorești și sunt necesare pentru uniformizarea regulilor de salarizare.
Noile salarii ar urma să fie aplicate retroactiv, începând din 2018, pentru toți magistrații și grefierii. Această decizie va avea un impact semnificativ și asupra pensiilor speciale ale magistraților, care vor crește proporțional cu noile venituri. Parchetul General a explicat, într-un răspuns pentru G4media.ro în 2023, că mai multe hotărâri definitive, emise de Tribunalul Dâmbovița și Curtea de Apel Ploiești, au stabilit că personalul din justiție, inclusiv judecători, procurori, magistrați asimilați, grefieri și consilieri de probațiune beneficiază de un indice de salarizare (VRS) de 605,225 lei, și nu de 484,18 lei, așa cum prevedea legea salarizării unitare din 2017.
Așa se face că procurorul general al României, Alex Florența, a fost nevoit să semneze ordinul prin care ”salarizarea să se realizeze prin raportare la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei începând cu data de 7 decembie 2018, precum și la plata diferențelor salariale după asigurarea fondurilor necesare în bugetul Ministerului Public”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News