Marcel Ciolacu: PSD a câştigat detaşat alegerile în România. Esenţa în acest an este despre nivelul de trai
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Marcel Ciolacu a spus, la Internaţionala Socialistă - Secţiunea Europa, că PSD a câştigat detaşat alegerile în România, dar şi că toată campania electorală a fost despre nivelul de trai şi despre economie. În plus, preşedintele PSD i-a mulţumit premierului spaniol Pedro Sanchez că a ales România ca loc de desfăşurare a reuniunii. 

Vreau să vă urez bun venit în România și vreau de asemenea să vă mulțumesc că ați ales Bucureștiul și România pentru această reuniune a Comitetului European al Internaționalei Socialiste. Îi mulțumesc lui Pedro pentru că a venit la București și ne-a oferit prilejul să găzduim această reuniune și cred că, cum spunea doamna secretar general, a fost un lucru foarte bun când președintele nostru, Pedro Sánchez, a luat decizia de a avea acest Comitet. Pe lângă victoria laburiștilor din Marea Britanie, am avut și victoria din Turcia a socialiștilor la alegerile locale, dar nu în ultimul rând victoria echipei Spaniei. De aseară îmi pare rău pentru Olaf, dar de această dată echipa Spania a fost mult mai bine pregătită. Sper ca Spania să ajungă cu Turcia în finala Campionatului European de Fotbal, unde eu cred că va câștiga Spania.

"PSD a câştigat detaşat alegerile în România"

Partidul Social Democrat a câștigat alegerile detașat în România, atât cele europarlamentare și pentru prima oară și în urbanul mare avem peste 50% dintre toate localitățile. Campania electorală, să fim sinceri, a fost despre nivel de trai și despre economie. De fapt, esența în acest an, mai ales după războiul din Ucraina total incorect, este despre nivelul de trai și despre solidaritatea noastră față de Ucraina și, nu în ultimul rând, față de Republica Moldova. În Republica Moldova urmează iarăși să avem alegeri în octombrie și, chiar dacă nu este un război armat în Republica Moldova, cum este în Ucraina, în Republica Moldova este un război hibrid. Sperăm să câștigăm și în Franța, așa cum spunea secretara generală, dar cel mai important este ca împreună să găsim soluții reale și complete la provocările actuale în fața unor mișcări populiste și extremiste, care, de fapt, vor puterea cu orice preț și vor în continuare să propage o ură și o dezbinare.

"Am să vorbesc foarte scurt despre Ucraina și trebuie să înțelegem cu toții că războiul din Ucraina nu este un război între Federația Rusă și Ucraina. Nu este un război între un dictator și președintele Zelenski. Este, de fapt, un război între un dictator și un stat democrat care trebuie să-și aleagă singur destinul. De aceea, România, știți decizia de a dona către Ucraina un sistem Patriot, și am încercat în tot mandatul meu să ajut în primul rând economic Ucraina, astfel încât și ea să fie cât se poate de mult sustenabilă economic în acest moment. Aceste lucruri au adus costuri și în rândul fermierilor, și în rândul electoratului, dar cred că explicând foarte bine oamenilor că, cu adevărat, din trei concedii facem doar două în acest moment din cauza acestui război, dar solidaritatea noastră trebuie să fie una foarte clară și Ucraina trebuie să câștige acest război, fiindcă altfel Vladimir Putin se va multiplica în fiecare stat pe care îl reprezentăm. Asta este viitorul în cazul în care Ucraina va pierde războiul.

Avem conflictul din Fâșia Gaza, unde nu s-a reușit să găsi până acum un echilibru și o stopare a conflictului. Din punctul meu de vedere, în acest moment, politicul joacă un rol mult prea mare în Fâșia Gaza și ar trebui intervenit și aici, cred că după acest Comitet ar trebui să găsim și o comunicare clară din partea Internaționalei Socialiste cu privire la acest conflict, pentru că oricând poate interveni ceva, astfel încât situația din Orient să nu mai poată fi controlată politic, cum se întâmplă în acest moment.

"Provocările următoarei Comisii Europene sunt mult mai mari"

Avem Balcanii de Vest, care așteaptă de mult prea mult timp o decizie a Uniunii Europene, iar colegii noștri și din Albania, și din Serbia, și din Muntenegru, și din Bosnia-Herțegovina deja acumulează mult prea multă frustrare după tot acest timp foarte lung de când așteaptă să intre în Uniunea Europeană. Și vă spun cu toată sinceritatea, România nu era pregătită și nici Bulgaria nu era pregătită 100% să intre în Uniunea Europeană, dar după ce am intrat în Uniunea Europeană, toate reformele au luat o altă dinamică și a fost mult mai ușor și cetățenii au susținut mult mai repede această aderare.

Cred că provocările următoarei Comisii sunt mult mai mari și poate nu trebuie să așteptăm cinci ani de zile ca să schimbăm anumite direcții stabilite de către Comisie la începutul mandatului. Mai ales când am avut crize pandemice, crize energetice, crize de securitate. Și, nu în ultimul rând, vreau să-l felicit pe Pedro, pe Olaf pentru toate negocierile pe care le-au avut în cadrul Uniunii Europene și cred că Antonio este cea mai potrivită persoană, de departe, de a fi viitorul președinte al Consiliului European.

Mulțumesc mult încă o dată, Pedro, pentru faptul că ai ales Bucureștiul împreună cu colegii tăi pentru această reuniune!", a declarat Marcel Ciolacu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel