Marcel Ciolacu, în ședinta de Guvern: ”În absența mea, domnul ministru al Finanțelor iarăși nu s-a plictisit...” - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut premierul României, Marcel Ciolacu, în cadrul ședinței de Guvern.

„Facem azi ședință de Guvern, după vizita desfășurată în Statele Unite, una extrem de importantă, deoarece am reușit împreună cu colegii mei, să setăm premizele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane din această regiune a Europei. Există potențial major pentru investiții americane în domenii precum energia și tehnologiile digitale, iar interesul strategic al Statelor Unite față de zona Mării Negre înseamnă și o șansă enormă de dezvoltare pentru Portul Constanța. Avem acum datoria să concretizăm aceste oportunități fără precedent”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul ședinței de Guvern.

Furnizorii cresc prețurile la gaze

„Apropo de energie și de faptul că a venit cu adevărat iarna, astăzi alocăm sumele necesare în vederea bunei funcționare a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. În paralel, îi cer domnului ministru al Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze. Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut, nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept ca aceste majorări nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat. De aceea, vă rog să verificați situația și sper ca și ANRE-ul să se sesizeze”, a mai declarat premierul României.

Presupuse măsuri fiscale

„Pe de altă parte, am observat că în absența mea, domnul ministru al Finanțelor iarăși nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024. Ceea ce există însă în realitate sunt datele privind creșterea PIB-ului pe primele nouă luni din acest an. Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul trei în Europa. Creșterea pe trimestrul trei a fost solidă și susținută în continuare de investițiile publice majore. De aceea, astăzi vom suplimenta fondurile Ministerului Dezvoltării pentru a permite finalizarea tuturor investițiilor prevăzute pe acest an”, a spus Marcel Ciolacu.

Bugetul pe 2024, cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru educație

„Anunț că în acest weekend vom lucra împreună pe proiectul de buget pe 2024, unde investițiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică. De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru educație. Acest lucru am dori să-l menționez ca să fie clar pentru toată lumea, însă mai ales după rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ. Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă ca rezultat performanța. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic. Așadar, trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește.

Aceleași cerințe le am și la sănătate, unde astăzi alocăm încă aproape 200 de milioane de lei pentru cheltuielile spitalelor. Aștept de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să vină cu un sistem clar și eficient de raportare a costurilor, cu criterii clare pentru sumele alocate pe fiecare program de sănătate. Nu poți avea un buget de 12 miliarde de euro și să nu știi în timp real pe ce se duc bani”, a mai precizat Ciolacu.

Ordonanță de urgență pentru stațiile GPL

„Totodată, adoptăm astăzi și o ordonanță de urgență în care venim cu modificările legislative necesare pentru a elimina toate aberațiile din funcționare a instalațiilor GPL. Așa cum am promis după tragedia de la Crevedia, reglementăm atent fiecare verigă din acest lanț legat de autorizare, verificare și de respectare a normelor de siguranță”, a mai spus prim-ministrul.

Echipa de gimnastică artistică a României

„Închei printr-o solicitare expresă adresată atât președintelui Agenției Naționale pentru Sport, cât și președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Îi aștept să vină în acest weekend cu o propunere coerentă privind asigurarea unei finanțări care să permită echipei de gimnastică artistică a României, calificată la olimpiadă, nu doar să participe, ci și să lupte pentru medalii. Este de neconceput tratamentul la care este supusă această echipă care a făcut istorie în sportul mondial”, a conchis Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel