Marcel Ciolacu a spus dacă vom avea impozit progresiv pe salarii în 2025
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu a spus dacă vom avea impozit progresiv pe salarii în 2025.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat la Antena 3 CNN dacă vom avea impozit progresiv pe salarii în 2025, în contextul în care un secretar de stat de la Finanțe, Alina Andrieș, a declarat că se fac calcule la Ministerul de Finanțe pentru impozitul progresiv pe salarii, existând și un raport la Băncii Mondiale care vine cu mai multe propuneri, iar una dintre acestea fiind trecerea la un impozit progresiv care să ajungă la 25% pentru salariile care depășesc 4.000 de lei.

"Nu", a răspuns scurt Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Sunt unul dintre susținătorii impozitului progresiv

"Sunt unul dintre susținătorii impozitului progresiv, dar impozitul progresiv nu înseamnă... Noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa. De ce o avem cea mai mare? Pentru că impozitarea pe capital este cea mai mică. Peste tot în lume, unde ai venituri cumulate, nu venituri din salariu, am venituri cumulate... Am salariu, unde îmi plătesc impozitul, l-am dat de-o parte, am chirii, am arende... toate se adună într-un coș și în momentul în care depășești anumite sume, oriunde în lumea asta îți vine un surplus de impozitare, un fel de impozitare a capitalului.

Am venituri excepționale, am cumpărat un teren la periferia Bucureștiului cu o mie de euro și mâine îl vând cu 10 milioane. Peste tot în lume nu plătești 10% chiar dacă îl vinzi cu 1.200, chiar dacă îl vinzi cu 10 milioane. După anumite praguri îți vine altă impozitare, aceasta este impozitarea progresivă. O impozitare progresivă pe capital în această logică, o logică corectă și cu o scădere la salariul minim la impozitare, cum este peste tot în Europa, da, și cu o legislație ca românii să nu fie plătiți o treime cu salariul minim. Dacă acum scade Guvernul, Ciolacu hotărăște să scadă impozitarea la salariu minim pe economie, ne vom trezi că de la o treime suntem la două treimi cu salariul minim. Asta înseamnă că trebuie să facem o reformă fiscală. (...) Este trecută în PNRR, în cererea de plată nr.4, dar ea va avea efecte în anul 2026, dacă vreți părerea mea", a mai spus Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel