Marcel Ciolacu, anunț despre pensii. Decizia care va fi luată astăzi la Guvern
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Marcel Ciolacu a venit cu un anunț despre pensii înainte de ședința de Guvern.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern că astăzi vor fi aprobate normele de aplicare a noii Legi a Pensiilor pe baza cărora vor fi recalculate pensiile din sistemul public.

VEZI ȘI: Creșterea pensiilor, în pericol din 2025. Cine ar putea decide vârsta de pensionare. Negrescu: Acolo apar cu adevărat marile probleme

"Un subiect important de astăzi este despre pensii. Aprobăm normele de aplicare a Legii Pensiilor pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public. Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi, dimpotrivă creștem pensiile românilor în mod echitabil și de această dată pe merit. Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate", a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

VEZI ȘI: Şedinţă de guvern, joi; OUG privind IMM-urile din turism / Vezi alte proiecte

Noua Lege privind sistemul public de pensii a fost adoptată în noiembrie 2023 și se se va aplica, de principiu, de pe 1 septembrie 2024. Printre altele, această nouă lege stabilește schimbarea modului în care se calculează pensiile. Astfel, valoarea pensiei va fi determinată prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință este 25 și reprezintă raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel