Marcel Ciolacu vorbeşte despre măsurile fiscale. "Vrem să stimulăm munca cinstită şi să descurajăm portiţele de optimizare fiscală". Anunţ pentru "superbugetari"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto Gov.ro
Foto Gov.ro
Marcel Ciolacu a făcut mai multe declaraţii despre noile măsuri fiscale la începutul şedinţei de guvern. 

"Am încheiat consultările pe tema ordonanţei privind măsurile fiscal-bugetare. Ne-am întâlnit cu grupurile parlamentare, cu structurile asociative ale administraţiilor locale, cu ONG-urile, şi cu patronatele şi cu sindicatele. Acum putem discuta în primă lectură acest proiect care reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. 

Vrem să stimulăm munca cinstită şi să descurajăm portiţele de optimizare fiscală şi evaziunea. Propunem o abordare echilibrată, cu patru componente.

Reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de creşterea colectării şi combaterea evaziunii fiscale. Iar elementele cheie ale proiectului sunt legate de supraimpozitarea luxului, viciului, profitului excesiv, şi extrem de important, de asigurarea echităţii fiscale între contribuabili. Reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poţi cere doar privatului să facă eforturi, trebuie ca şi statul să dea exemplu.

Reducem masiv funcţiile de conducere din aparatul bugetar, tăiem posturi vacante, comasăm şi descentralizăm instituţii ca să reducem birocraţia. Limităm cheltuielile statului inclusiv prin plafonarea sporurilor. Cu salariu de 8000 lei la stat nu poţi cere vouchere de vacanţă plus indemnizaţie de hrană. Cei cu salarii mici vor primi în continuare vouchere, chiar vom mări valoarea. Dar e total incorect să le dăm şi superbugetarilor. În plus, nu mai poţi să fii şef la o companie de stat cu zeci de consilieri, secretare şi bonusuri uriaşe şi tu să fii pe pierdere", a declarat Marcel Ciolacu. 

Excepţiile fiscale, eliminate. "Sunt estimate la aproape 5% din PIB"

"Un capitol important îl constituie măsurile de reducere a fraudei şi evaziunii fiscale. Creştem masiv amenzile şi trecem la confiscarea bunurilor din evaziune. Introducem un instrument nou, numit e-sigiliu, ca să vedem trasabilitatea mărfurilor, şi impozităm cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice. 

Am ţinut mult la supraimpozitarea luxului, viciului şi profiturilor excesive. Cred că sunt necesare, mai ales în această perioadă. CIne are proprietăţi scumpe de peste 500.000 euro sau maşini scumpe, e normal să plătească mai mult. 

De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr şi ulterior jocurile de noroc trebuie taxate mai mult. Asta pentru că produc efecte ce devin probleme majore de sănătate publică. 

Taxăm suplimentar profitul băncilor şi venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minimum 1 % din cifra de afaceri. Este o măsură de echitate pe care o propun de doi ani de zile, de când eram în opoziţie. Avem însă grijă ca investiţiile acestor mari companii, sume importante, să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit. 

Asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepţiilor şi privilegiilor fiscale. Aceste facilităţi fiscale sunt estimate la 75 de miliarde de lei, aproape 5% din PIB. Nu putem continua cu acest sistem ciuruit fiscal, care a devenit un paradis fiscal. 

Creştem salariul minim pe economie, cu 10% la cel general şi cu 12,5% în construcţii. 

În fine, nu mărim cota generală de TVA de 19%, şi păstrăm cota redusă de 5% la lemne, energie termică, cărţi, manuale, evenimente culturale, respectiv 9% la alimente şi medicamente", a concluzionat Marcel Ciolacu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel