Data actualizării:
Data publicării:

Măsurile bugetare. Marcel Boloș spune că "supărarea PNL este fundamentată"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Marcel Boloș
Sursa foto: Facebook Marcel Boloș
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a făcut mai multe declarații, după ședința de coaliție care a avut loc în această seară.

"Sunt trei tipuri de măsuri mari pe care le analizează Guvernul. Prima măsură este cea referitoare la reducerea de cheltuieli publice, pentru că este, dacă vreţi, o măsură care ţine de respectul pe care trebuie să îl purtăm pentru folosirea banilor publici şi mai ales a celor care provin din impozite şi taxe. A doua măsură este cea referitoare la combaterea evaziunii fiscale şi măsuri pentru o colectare mai bună a impozitelor şi taxelor pe care le avem de administrat pentru bugetul public. Cea de-a treia măsură este cea referitoare la ajustarea fiscală sau măsurile fiscal-bugetare pe care le-am dezbătut în această seară, dar şi pentru care am avut un dialog deschis cu Comisia Europeană", a spus Marcel Boloș, la Digi 24.

"Este o supărare fundamentată, până la urmă"

Cât despre supărarea  celor de la PNL - că nu cunosc în ce constau cele trei pachete - ministrul de Finanţe a spus: "Este o supărare fundamentată, până la urmă, dar nici nu se putea discuta despre un pachet de măsuri care, atât în relaţia cu Comisia Europeană, a suferit modificări, a fost discutat cu Comisia Europeană şi, de obicei, de acolo venim cu o solicitare de măsuri suplimentare fiscal-bugetare.

Până la urmă, coaliția îşi asumă o decizie politică pe pachetul de măsuri fiscale. Este lesne de înţeles că discuţiile pe fond pot să aibă loc după ce acest pachet de măsuri fiscal-bugetare este consolidat, agreat. În mare parte, este agreat la nivelul coaliţiei de guvernare."

"Lucrurile în relaţia cu CE urmează să le clarificăm din punct de vedere al impactului bugetar. CE spune: "Aveţi obiective mari pe care trebuie să le implementaţi din punct de vedere al PNRR. Pentru aceasta, aveţi nevoie de spaţiu fiscal bugetar". Iar noi am spus: "Da, avem nevoie de acest spaţiu, dar el poate să provină atât din măsurile fiscal-bugetare, cât şi din măsurile care privesc reducerile de cheltuieli publice, cât şi cele care privesc combaterea evaziunii fiscale". Ar fi fost nedrept ca întreaga povară a măsurilor şi reformelor asumate prin PNRR să se reverse asupra mediului de afaceri, pentru că era o povară fiscală pe care nu o puteam duce numai din măsuri fiscal-bugetare şi numai din gândirea pe care am avut-o în jurul sistemului fiscal", a spus ministrul de Finanțe.

Vezi și:  Rareș Bogdan dă asigurări că PNL nu părăsește guvernarea: "Vom deveni băieții extrem de agresivi din coaliție". Acuzații la adresa PSD 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel