Marcel Boloș, despre noile cărți de identitate. Termenul limită de implementare este trimestrul IV din 2024
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Marcel Boloș, ministrul Digitalizării, despre noile acte de identitate (Facebook)
Marcel Boloș, ministrul Digitalizării, despre noile acte de identitate (Facebook)
Marcel Boloș susține că, deși termenul de implementare a noilor acte de identitate este unul ”destul de strâns”, România este capabilă să atingă ”digitalizarea”

Ministrul Digitalizării, Marcel Boloș, a afirmat că România are un termen limită pentru implementarea cărților de identitate în formatul electronic, mai exact, în ultimul trimestru al anului 2024, notează Agerpres. De altfel, primele astfel de documente au fost emise vara trecută, la Cluj-Napoca, în cadrul unui ”program-pilot”. 

”Este un proiect mult aşteptat şi, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată. Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare. Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”, a menţionat Marcel Boloş, la Conferinţa CursDeGuvernare ”Urgenţa: Economia 4.0 - ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”.

Noile cărți de identitate, un plus valoare pentru interconectivitatea instituțiilor publice 

Ministrul Digitalizării a precizat că acest proiect este foarte important şi pentru marile servicii publice, în contextul interconectivității dintre instituțiile publice. ”Este foarte important, nu numai pentru cartea de identitate electronică, dar şi pentru marile servicii publice: sănătate, partea de educaţie, evenimentele de viaţă, administraţia locală. Discutam dimineaţă cu colegii despre această posibilitatea de avea o anumită formă de cloud pentru serviciile locale pentru că, inclusiv primăriile, trebuie să dispună de aceste instrumente de modernizare, fiindcă oraşele viitorului cam spre aceasta se îndreaptă, spre a asigura interoperabilitatea bazelor de date şi a face din acest punct de vedere serviciile publice mult mai accesibile pentru oameni. Deci răspunsul este trimestrul IV 2024 - şi facem toate demersurile necesare pentru ca aceste lucruri să poată să prindă contur”, a precizat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Cluj-Napoca, ”programul-pilot” pentru emiterea primelor cărți de identitate electronice

Primele cărți de identitate în formatul electronic au fost emise vara trecută, la Cluj-Napoca, în cadrul unui  ”program-pilot”. Cetățenii români au totuși posibilitatea să aleagă între „buletinul” electronic cu cip și cel clasic, sigura diferență fiind că acesta din urmă nu va avea stocate cele trei amprente, faciale și digitale. Totodată, deținătorii cărților de identitate clasice nu vor putea călători în străinătate, statele din Uniunea Europeană impunând această condiție. De asemenea, data până la care vor putea fi preschimbate cărțile de identitate este de 2 august 2031, în funcție de expirarea actualelor documente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel