Data publicării:

Maramureş: 30 de proiecte, aprobate de CJ. Ședinţa a avut loc în comuna Mireşu Mare

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş a dezbătut şi aprobat joi, în şedinţa care a avut loc în comuna Mireşu Mare, 30 de proiecte de hotărâre, majoritatea privind comunitatea locală, dar şi alte investiţii din judeţ.

"Va deveni un obicei să ţinem şedinţele CJ în localităţile unde avem în derulare proiecte investiţionale importante, urmând ca numai şedinţele extraordinare ale plenului să aibă loc în Baia Mare. Prima şedinţă a avut loc în oraşul Borşa şi am considerat că e important să fim în Mireşu Mare, unde avem o serie de investiţii în derulare, îndeosebi în domeniul infrastructurii", a spus preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea.

Primarul comunei Mireşu Mare, Ioan Mătieş, a subliniat că dezvoltarea comunităţii locale este strâns legată de infrastructură.

"Fără drumuri bune, dezvoltarea locală nu se poate concepe. Orice am spune, orice intenţii am avea, totul depinde, astăzi, de infrastructură rutieră, feroviară şi aeroportuară", a afirmat Ioan Mătieş.

Toate proiectele rămase în dezbatere au fost votate de consilierii judeţeni, printre care proiectul de hotărâre privind asumarea responsabilităţii pentru derularea Programului pentru şcoli al României în Judeţul Maramureş şi rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul 2019.

Totodată, s-a decis înfrăţirea judeţului cu voievodatul Podkarpackie din Republica Polonă şi cu raionul Străşeni din Republica Moldova. A fost votat şi proiectul privind încheierea Acordului de cooperare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş pentru participarea la Sărbătoarea Naţională "Limba noastră cea Română"- ediţia 2019, în raionul Hînceşti din Republica Moldova, dar şi participarea la realizarea proiectului cultural "Despre eroi, valori, repere a trei decenii de libertate şi democraţie în Maramureş".

De asemenea, aleşii judeţeni au fost de acord să participe la organizarea competiţiei sportive "Cupa Maramureşului", dar şi la realizarea evenimentului 'Centenar Colegiul Naţional Gheorghe Şincai Baia Mare'.

Au fost alocate sume din bugetul judeţului pentru finanţarea nerambursabilă a unor proiecte culturale din fondul destinat nevoilor culturale de urgenţă, dar s-a votat şi pentru contribuţia CJ la diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară, precum şi pentru alocarea unor sume din bugetul propriu pentru realizarea unor evenimente cultural-educaţionale de către unităţile administrativ-teritoriale.

Un proiect care a stârnit discuţii înainte de vot a fost cel privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul 'Extindere şi modernizare terminal pasageri la Aeroportul Internaţional Maramureş', însă la vot proiectul a primit toate voturile necesare.

Punctul suplimentar aflat pe ordinea de zi a privit participarea judeţului Maramureş la realizarea proiectului educativ "Semicentenarul şcolii Gimnaziale George Coşbuc Baia Mare".

De asemenea, consilierul judeţean Cristian Anghel, care a reprezentat Partidul Ecologist Român, şi-a prezentat demisia, iar în locul acestuia, plenul a votat în unanimitate validarea următorului candidat aflat pe lista depusă de ecologişti, în anul 2016, în persoana lui Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

În cursul după-amiezii de joi, consilierii, alături de executivul CJ şi de primarul din Mireşu Mare, Ioan Mătieş, au verificat stadiul lucrărilor la şantierul deschis pe Drumul Judeţean 182 B, legătura rutieră între Şomcuta Mare - Mireşu Mare - Remeţi pe Someş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel