MApN, noi precizări despre fragmentele de dronă căzute pe teritoriul României
Ministerul Apărării Naționale a făcut noi precizări privitoare la fragmentele de dronă căzute pe teritoriul României.
În ultimele zile, echipele mixte de specialiști ai Ministerului Apărării Naționale și din alte structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, au continuat acțiunile de cercetare în teren pentru căutarea unor eventuale fragmente de drone căzute, săptămâna trecută, pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor executate de forțele ruse asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina.
Au fost cercetate toate zonele în care a fost semnalată posibilitatea căderii unor fragmente de drone, fiind identificate, până la acest moment, elemente în proximitatea localităților Plauru și Periprava, jud. Tulcea.
Miercuri, 31 iulie, s-au confirmat elemente de dronă și în zona localității Ceatalchioi, jud. Tulcea. S-au pus în aplicare procedurile operaționale standard pentru astfel de situații.
În ceea ce privește alte zone de incidență despre care au existat referiri în spațiul public cu privire la posibile căderi de fragmente de drone, precum Niculițel sau Chilia, cercetările nu au confirmat prezența acestora.
Facem precizarea că toate locațiile identificate drept zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate persoane sau elemente de infrastructură.
Ministerul Apărării Naționale a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.
Reiterăm, de asemenea, mesajul ferm de condamnare a atacurilor executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.
Rusia a atacat portul Izmail acum o săptămână
În noaptea de 23 spre 24 iulie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România din județul Tulcea.
Ca urmare a acestei situații, Ministerul Apărării Naționale a întărit măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană. La ora 2.19, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. Cele două aeronave au revenit în bază în jurul orei 4.20.
De asemenea, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea.
În ultimii ani, după declanșarea războiului la scară largă în februarie 2022, Federația Rusă a mai lansat atacuri asupra obiectivelor ucrainene de la Dunăre, în special asupra porturilor, pe unde ucrainenii își exportă cerealele.
Au eistat și mai multe incidente, atât drone ruse, cât și ucrainene, căzând pe teritoriul național al României.
Printre cei mai afectați de războiul dus de Rusia în Ucraina sunt locuitorii din satul Plauru, parte a comunei Ceatalchioi, aflat chiar pe malul Dunării, la câteva sute de metri de teritoriul Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News