Manuale. Mihai Tudose: Mi se pare o nebunie
Premierul Mihai Tudose a oferit marţi clarificări în ceea ce priveşte editarea manualului de sport, arătând că ideea aparţine în fapt foştilor miniştri din Guvernul Cioloş.
"Manualul de sport... Toată lumea l-a criticat pe domnul ministru Liviu Pop pentru el. Domnul ministru a fost mai delicat şi nu a spus că el a fost obligat să-l facă, fiindcă aşa l-a pus cineva în program anul trecut, când nişte băieţi mai tehnocraţi un pic au spus că ne trebuie manual de sport", a afirmat premierul la România TV.
Acesta a mai spus că Executivul şi-a propus să renunţe la manuale alternative şi auxiliare şi să se bazeze doar pe două tipuri de manuale.
"Va trebui, în această toamnă, să stabilim foarte clar care sunt acele manuale. Eventual pe două tipuri de manual - gen Biologia pentru partea reală şi pentru partea umană, adică mai pe scurt şi mai pe larg. Mi se pare o nebunie că, în fiecare an, se rescrie manualul de Istorie. De parcă în fiecare an Ştefan cel Mare mai face ceva, mai câştigă câte o luptă, mai pierde câte ceva. La Matematică, Pitagora se mai gândeşte şi rescriem manualul", a declarat Tudose.
În opinia premierului, toată această situaţie nu a fost benefică pentru educaţie, fiind generată din anumite interese.
"Culmea este că nu-i deloc un demers pentru educaţie. Este un business. Cu caiete suport, cu fiţuici suport, o nebunie completă. Generează o mulţime de bani care pleacă de la buget, generează nişte ghiozdane de pleacă copilul de acasă de parcă fuge de acasă, că trebuie să aibă două manuale, plus cele şase caiete, plus cele opt fascicule suport. Doresc să avem manualul tip, fixat şi apoi tipărit de toate editurile, dacă nu se poate", a mai spus premierul.
Totodată, acesta a susţinut că se ia în calcul varianta ca manualele să fie editate de Monitorul Oficial.
"S-a spus că suntem împotriva culturii dacă manualele se tipăresc la o singură editură, eventual a statului. Nu spune însă nimeni că jumătate din nebunia ultimelor ani, când ne uitam la manuale pe când nu erau, vorba poetului naţional, jumătate din problemă era generată de acel război al editurilor, care se băteau pe editarea unui manual, cu contestaţii şi tot aşa. Atunci, poate declarăm manualele de importanţă strategică naţională, că sunt cărţile de plecare să înveţe copii noştri şi le facem la Monitorul Oficial", a conchis Mihai Tudose.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News